Dodjelom nagrada zatvoren 6. ETNOFilm festival

Nagrađeni, žiri i organizatori (J. Duval)
Nagrađeni, žiri i organizatori (J. Duval)

Dodjelom nagrada i koncertom zagrebačkog etno ansambla Čipkice, sinoć je u Rovinju okončan 6. ETNOFilm, u organizaciji Etnografskog muzeja Istre. Tijekom trodnevnog festivala prikazano je čak 25 dokumentarnih filmova, a stručni je žiri u četiri kategorije izabrao najbolje.

Međunarodni žiri u sastavu Alberto Lastrucci, ravnatelj Festivala internacionalnog dokumentarnog filma u Firenzi, Tanja Miličić, članica Umjetničkog savjeta Pula Film Festivala i voditeljica pulskog kina Valli, te Tomislav Pletenac, docent na Odsjeku za etnologiju i kulturnu antropologiju Filozofskog fakulteta odlučio je da u kategoriji filmova profesionalnih etnologa/antropologa u TV produkciji pobijedi film "Ja znakujem, ja živim", autorskog dvojca Anje Hidding i Jascha Blume.

Film govori o gluhom studentu umjetnosti koji kreće u jedini europski starački dom za gluhe sa željom da sazna što više o njihovom životu. Žiri ga je izdvojio zbog njegovog subjektivnog pristupa koji je postupno transformiran u portretiranje dubljih pitanja nizozemskog društva.

U kategoriji filmova studenata etnologije/antropologije nagrada je dodijeljena filmu "Duhovi Lovanijuma", Cecil Michel, a priča je to o kongoanskom umjetniku koji pomoću nekoliko starih slika pokušava složiti priču o zaboravljenim studentima. Žiri je smatrao film stimulirajućim za upotrebu umjetnosti kao instrumenta za socijalno sjećanje. Posebno priznanje u ovoj kategoriji dobio je film "Čovjek prirode i ja" koji portretira ribara Gabija i njegov bliski odnos s prirodom.

Također, dodijeljene su nagrade i u kategoriji filmova profesionalnih etnologa/antropologa, gdje pobjeđuje "Dolina uzdaha", rumunjskog trojca Mihaija Andreija Leaha, Andreija Crisana i Iulia Hossua. Film priča o 25 tisuća Rumunja koji su u Drugom svjetskom ratu deportirani u Pridnjestrovlje. Ovo je film o pričama koje je teško prenijeti, pa je i zbog toga žiri smatra da je trud autora dobar početak za vizualizaciju trauma koje su se dogodile.

U kategoriji autora koji nisu profesionalni etnolozi/antropolozi, nagradu je odnio film "Pjesme za muzej" autorice Elize Zdru o četiri starija muškarca, pjevača tradicionalne polifone glazbe koji iz svojeg sela kreću na turneju da bi promovirali to pjevanje da ne izumre.

Žiri smatra da film prikazuje da tradicija nije nešto odvojeno od zajednice nego živa praksa. Uz to, u ovoj su kategoriji posebno priznanje osvojila dva filma - "Mula, skupina korijena svezanih zajedno", Sabine Mikelić jer ukazuje na nove načine moguće uporabe filma kao medija za etnografiju, te "Ja ne diram zlato" Pauline Pisarek kojeg je žiri odabrao zbog njegovog istraživačkog potencijala u promjeni perspektive i načina kako gledati na kulturu.

Svi su pobjednici nagrađeni radom Dominika Meštrovića, studenta riječke Akademije primijenjenih umjetnosti. Nakon dodjele nagrada šesta festivalska edicija, za koju je voditeljica Tamara Nikolić Đerić, ustvrdila da je iz godine u godinu sve posjećenija i zanimljivija, okončana je izvrsnim nastupom ženskom etno ansambla Čipkice. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter