Dodjelom nagrada zatvoren 3. umaški salon

Sudionici ovogodišnjeg Artuma
Sudionici ovogodišnjeg Artuma

Središnji dio zatvaranja umjetničkog projekta Artum i izložbe radova 3. umaškog salona u srijedu navečer u Muzeju grada Umaga bila je dodjela nagrada.

Prvu, tzv. XL nagradu u iznosu od sedam tisuća kuna osvojila je zagrebačka autorica Ana Schaub, svojom multimedijalnom instalacijom naziva "Čajanka s Wonderwoman". Druga, L nagrada u vrijednosti šest tisuća kuna dodijeljena je Umažanki Tanji Pećanić za rad "Centoinbocca", odnosno kolaž na platnu i sliku, dok je M nagradu u vrijednosti pet tisuća kuna osvojila Bojana Križanec iz slovenskog Rogateca za multimedijalni rad koji se sastoji od performansa, videa i četiri fotografije pod nazivom "Erotsko kušanje".

Nagrada publike, samostalna izložba u Muzeju grada Umaga, dodijeljena je kao i lani mladoj Umažanki Marini Burolo za konceptualni, kratkometražni film "Limunada". Pritom su dodijeljene posebne nagrade Art rezidencija koje dobitnicima omogućuju boravak u umaškim objektima Istraturista, glavnog pokrovitelja i sponzora ovogodišnjeg Artuma u sklopu njihove umjetničke kolonije - i to Puležanu Robertu Pauletti za ulje na platnu pod nazivom "Americam pie", Zagrepčanki Antoniji Čačić za rad u istoj tehnici pod nazivom "La - La - Lalija" i Ivoni Verbanac iz Labina za instalaciju "Sweet memory".

Tom je prigodom predstavljen i katalog ovog projekta u kojem su prezentirana 24 autora koja su sudjelovala na ovogodišnjem 3. umaškom salonu i stvarala na temu Okusi. Na natječaj se prijavilo 80 autora iz Hrvatske i zemalja regije, njih čak 50 akademskih umjetnika među čijim je radovima stručni ocjenjivački žiri u sastavu Gorka Ostojić Cvajner, ravnateljica Muzeja suvremene umjetnosti Istre, povjesničaraka umjetnosti Maja Briski, ravnateljica Muzeja Lapidarium u Novigradu Ketrin Milićević Mijošek, ravnateljica Muzeja grada Umaga Biljana Bojić i Snježna Široka, koordinatorica Istratursit Artuma odabrao najbolje. Svi su se oni  predstavili različitim likovno-umjetničkim tehnikama i medijima, a radovi su bili predstavljeni na izložbi koja je u umaškom muzeju bila otvorena protekla dva mjeseca.

Organizator Artuma je Muzej grada Umaga, glavni pokrovitelj je Istraturist, a pokrovitelji Grad Umag, njegova Turistička zajednica, galerija Marin i Gradska knjižnica Umag. (Napisala i snimila V. HABEREITER)


Podijeli: Facebook Twiter