Dodjele certifikata i proljetna padela od biža

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U srijedu je na pulskoj tržnici najavljena manifestacija certificiranja seljačkih tržnica odnosno proizvođača certifikatom Proizvodi hrvatskog seljaka, a koje će se ove godine održati u subotu, 13. svibnja.¸Projekt Certificiranja seljačkih tržnica s dodjelom znaka Proizvodi hrvatskog seljaka, provodi se u Hrvatskoj od 2006. godine, a Gradska tržnica Pula kao jedna od najstarijih i najljepših tržnica u njega je uključena od samog početka, kazao je direktor Tržnice Renato Perc.

Cijelu organizaciju certificiranja i dodjele oznake kojom se jamči porijeklo proizvoda zajedno provode Udruga hrvatskih tržnica (UHT), Savjetodavna služba te predstavnici udruga proizvođača, kao i lokalne samouprave i regionalne uprave, a svemu potporu daje i Grad Pula. Kako je pojasnio Perc ovogodišnje se certificiranje ponovo provodi pod motom "Jučer na njivama - danas na vašem pjatu", certifikate će dobiti 23 obiteljsko poljoprivredna gospodarstva, a cijela manifestacija dodjele počinje u subotu u 10 sati na pulskoj tržnici kada će goste zabavljati grupa "In vino veritas", a za posjetitelje kuhati Budimir Žižović Žižo. U 11 sati nastupit će studio Zaro, u 11 i pol krenut će podjela kuhanog, a u 12.30 sati poljoprivrednicima će se uručiti priznanja. Kuhat će se "istarska proljetna padela" u koju će ići prvi biž i mladi krumpir, mladi češnjak i luk, a dodat će se i istarske kobasice.

Cilj je promovirati domaće proizvode, kupcima jamčiti podrijetlo proizvoda koje kupuju, a certificiranim proizvođačima olakšati plasman svojih proizvoda i zaštiti ih od nelojalne konkurencije. Stoga će oni i dobiti prepoznatljiv stolnjak, traverše s logom i certifikat koji mogu izložiti na stolu.

Program povodom certificiranje OPG-ova započinje već u petak, u 17 sati, kada će zainteresirani građani autobusima Pulaprometa moći posjetiti tri OPG u pulskoj okolici, točnije u Pomeru, a čije se povrće na pulskoj tržnici prodaje svakoga dana. Start je zakazan u 17 sati s pulske tržnice, a obilazak će trajati nešto više od dva sata. Zainteresirani će kod njega moći vidjeti proizvodnju jagode, mladog krumpira, kupusa, a nešto od toga i sami ubrati. (B. PETROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter