Dodjela Oscara: Najbolji "Dvanaest godina ropstva"

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Oscara za najbojli film dobio je film Stevea McQueena "Dvanaest godina ropstva", dok je "Gravitacija" meksičkoga redatelja Alfonsa Cuarona osvojila najviše Oscara pobijedivši u sedam kategorija, a najboljim glumcima proglašeni su Cate Blanchett i Matthew McConaughey.

"Dvanaest godina ropstva", film snimljen po istinitoj priči slobodnoga crnca prodanog u ropstvo, osim za najbolji film osvojio je još dva Oscara. Lupita Nyong'o pobijedila je u kategoriji najbolje sporedne glumice, a film je osvojio i Oscara za najbolji adaptirani scenarij po memoarima Solomona Northupa. "Svi zaslužuju ne samo preživjeti, nego i živjeti, to je najveće naslijeđe Solomona Northupa", rekao je McQueen primajući nagradu.

Svemirski triler Alfonsa Cuarona "Gravitacija" u kojemu Sandra Bullock glumi doktoricu Stone koja odlazi na svoju prvu misiju u svemir, a George Clooney iskusnog astronauta Matta Kowalskog na posljednjem letu, osvojio je Oscare za najbolju režiju, fotografiju, montažu, originalnu glazbu, zvuk, montažu zvuka i vizualne efekte.

Matthew McConaughey Oscara je osvojio za glavnu mušku ulogu u filmu "Dobri dileri iz Dallasa" u kojemu glumi homofobnog Teksašanina Rona Woodroofa koji se zarazi AIDS-om i zaobilazeći sustav počinje pomagati oboljelima od te bolesti da nabave potrebne lijekove. "Ovo je sjajan trenutak u mojoj karijeri", rekao je McConaughey primajući nagradu. "Uživam. Nikad nisam toliko volio svoj posao", dodao je. Film "Dobri dileri iz Dallasa" osvojio je i Oscare za najbolju mušku sporednu ulogu (Jared Leto) te za šminku. Cate Blanchett nagrađena je za glavnu žensku ulogu u filmu Woodyja Allena "Jasmine French" u kojemu glumi bivšu bogatašicu koja se ne može pomiriti s činjenicom da je sve izgubila.

Dva Oscara dobio je i film "Veliki Gatsby" koji je nagrađen u kategorijama scenografije i kostimografije. Spike Jonze dobio je Oscara za najbolji originalni scenarij za film "Ona", dok je u kategoriji najbolje pjesme Oscar dodijeljen pjesmi "Let it Go" iz filma "Snježno kraljevstvo".

Talijanska drama "Velika ljepota" osvojila je Oscara za najbolji film na stranom jeziku. Film, koji su mnogi smatrali favoritom za Akademijinu nagradu, režirao je Paolo Sorrentino, a govori o razmišljanjima ostarjelog pisca o životu i njegovoj potrazi za smislom u rimskom visokom društvu. U filmu koji je prije Oscara već osvojio Zlatni globus i BAFTA-u za najbolji film na stranom jeziku, glume Toni Servillo, Carlo Verdone i Sabrina Ferilli. Osim Sorrentinova film u ovoj kategoriji bili su nominirani "Broken Circle Breakdown", danski film "Jagten", kambodžanski "The Missing Picture" i palestinski "Omar".

Oscar za najbolji animirani film dodijeljena je filmu "Snježno kraljevstvo", dok je u kategoriji kratkometražnoga animiranog filma pobijedio francuski film "Mr. Hublot" Laurenta Witza i Alexandrea Espigaresa.

"Snježno kraljevstvo", film Animacijskog studija Walta Disneya, glazbena je bajka inspirirana Andersenovom "Snježnom kraljicom", a govori o kraljevni koja kreće u potragu za svojom sestrom. Kategorija dugometražnog animiranog filma uvedena je 2002. godine, a Disney dosad još nije uspio pobijediti. U kategoriji kratkometražnoga igranog filma pobijedio je film Anders Walter i Kim Magnusson "Helij".

Oscara za kratkometražni dokumentarni film dobio je "The Lady in Number 6" Malcolma Clarkea i Nicholasa reeda" o pijanistici Alice Herz Sommer koja je preživjela holokaust i koja u filmu govori o važnosti glazbe, smijeha i optimističnoga pogleda na život. Alice Herz Sommer umrla je prošloga tjedna u Londonu u 110. godini.

Najboljim dokumentarnim filmom proglašen je film "20 Feet From Stardom" posvećen pratećim vokalima. Dodijeljeni su i Oscari za kostimografiju, šminku i vizualne efekte pa je tako nakon Oscara za najbolju mušku sporednu ulogu, film "Dobri dileri iz Dallasa" dobio i Oscara za najbolju šminku koji je uručen Adruithi Lee i Robin Mathews. Oscara za kostimografiju dobila je Catherine Martin za film "Veliki Gatsby", a prvog Oscara dobio je i film "Gravitacija" za najbolje vizualne efekte. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter