Dodjela jubilarne Istriane 14. prosinca

Stara razglednica Pule
Stara razglednica Pule

Dodjela desete nagrade Istriana održat će se u četvrtak 14. prosinca u prosinca u 13 sati u kongresnoj dvorani hotela Park Plaza Histria.

Bit će ovo deseta dodjela Istriane. Prva dodjela održana je 2008. u Istarskoj sabornici u Poreču, a pokrenuo je novinar Daniel Sponza u suradnji s Istarskom županije. Sedam puta svečanost dodjele održana je u pulskom kinu Valli, jedne godine u Svetim Srcima te u Istarskoj sabornici. Zaključno s ovom jubilarnom dodjelom bit će podijeljeno više od 60 statua. Svi dosadašnji laureati su pozvani na dodjelu kao posebni gosti ove velike svečanosti koju će voditi Dražen Turina Šajeta i Jelena Vitasović, a kao glazbena gošća nastupit će Karin Kuljanić. Svi dosadašnji laureati u kategoriji glazba sudjelovat će u glazbenom programu.

Kandidate je predložilo povjerenstvo u kojem su Jasna Jaklin Majetić (gospodarstvo), dr. Irena Hrstić (zdravstvo), Patricija Percan (znanost i obrazovanje), Mladen Pavičević (sport), Toni Pernić (glazba) i Vladimir Torbica (kultura).

Kao i obično, za nominirane će glasati svi istarski gradonačelnici i načelnici općina, direktori turističkih zajednica, predsjednici uprava najvećih istarskih gospodarskih subjekata, čelnici zdravstvenih, kulturnih, obrazovnih, sportskih i glazbenih institucija te novinari istarskih medija. Osim toga, od ponedjeljka 4. prosinca do petka 8. prosinca u programu Radija Pule od 14.30 do 15 sati svi slušatelji moći će dati svoj glas svojim favoritima među predloženim kandidatima.

I ove će godine biti uručena posebna Istriana, na prijedlog istarskog župana Valtera Flega i to Infobipu iz Vodnjana, tvrtci koja je među najvećim informatičkim tvrtkama u državi, za iznimne rezultate u poslovanju.

U kategoriji zdravstvo nominirani su Vlasta Skopljak, dr. med., spec. epidemiolog, Irenko Srdoč, dr.med., spec. kirurg te Božena Vutuc-Franković Božena, dr. stom.

U kategoriji sport predloženi su Dean Ilić, trener Judo kluba "Istarski borac" iz Pule i od listopada 2015. godine trener svih hrvatskih državnih reprezentacija, zatim Pero Mišković, trener Kickboxing kluba "Budokai" iz Rovinja i trener državne reprezentacije za semi i full contact te Elvis Orbanić, trener Veslačkog kluba "Istra" iz Pula od 1999. godine.

Među glazbenicima nominirani su pulski trubač i profesor Branko Sterpin koji je šest puta osvojio nagradu Status, zatim ženska klapa Teranke, pa trombonist Luka Žužić, stalni član Jazz orkestra HRT-a i trostruki dobitnik nagrade Status i popularna pjevačica Vesna Nežić Ružić koja je ove godine održala koncert "Pjesmom do srca" u Istarskom narodnom kazalištu u Puli čime je obilježila 40 godina uspješne karijere.

U kategoriji gospodarstvo nominirani su Lorena Boljunčić,

osnivačica i vlasnica pulske tvrtke Idea Istra d.o.o., zatim Karmelo Krebel, istaknuti gospodarstvenik koji od 1966. godine radi u pazinskoj tvrtki Kamen d.d. te Dragica Lukin, slastičarka iz Umaga s 40 godina radnog iskustva.

U kategoriji kultura nominirana je prevoditeljica, novinarka i urednica u Glasu Istre Vanesa Begić za zbirku "Rijeke prijevoda - Fiumi di traduzioni" kao dio do sada prevedenih 28 knjiga sa talijanskog i hrvatskog jezika, zatim Zatim Branka Benčić radi izuzetno uspješnog obnašanja funkcije povjerenice hrvatskog nastupa i kustosice izložbe "Horizonti očekivanja" u nacionalnom paviljonu na Međunarodnoj izložbi vizualne umjetnosti 57. Venecijanskog bijenala te ravnatelj Pomorskog i pomorskog muzeja Istre Gracijano Kešac zbog osobnog doprinosa u otvaranju PPMI-ja prema javnosti čineći ga atraktivnim i interaktivnim mjestom.

U kategoriji znanost i obrazovanje nominirani su prof. Đeni Blarežina - kandidatkinja Gimnazije Pula, proglašena najuspješnijom školskom sportskom djelatnicom od strane Hrvatskog školskog športskog saveza i Sportske zajednice Istarske županije a 2016. godine od Saveza sportova IŽ primila je priznanje za najuspješnijeg školskog sportskog djelatnika i doc. dr. sc. Marija Mogorović Crljenko - kandidatkinja Filozofskog fakulteta Sveučilišta Jurja Dobrile u Puli, objavila je samostalno dvije knjige, koautorica je, glavna i odgovorna urednica većeg broja knjiga, zbornika radova, časopisa, udžbenika, priručnika, radnih bilježnica, članaka i prikaza, između ostalih, radila je i na Istarskoj enciklopediji.

Pokrovitelj Istriane je Istarska županija, a generalni sponzor IKB Umag. (M. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter