Dodiku se ne sviđa presuda pa prijeti ukidanjem suda

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, koji se ni do sada nije ustručavao od napada i javnih pritisaka na pravosuđe, u subotu je otišao i korak dalje najavivši da će ukinuti jedan lokalni sud jer mu se ne sviđa presuda koju je on donio.

Na Dodikovoj meti do sada su uglavnom bili Sud i Tužiteljstvo BiH, pri čemu ih je nazivao nelegalnim i tražio njihovo ukidanje, a u subotu je zaprijetio ukidanjem Okružnog privrednog suda u Bijeljini koji je ranije ovog tjedna donio presudu o blokadi računa tvrtke Alumina iz Zvornika.

Nju je jedna banka iz Litve tužila zbog naplate potraživanja po kreditima za financiranje rada tvornice glinice Birač, koja djeluje u sastavu Alumine.

"Moja prva reakcija je bila da ukinemo sud u Bijeljini, jer očigledno služi za spekulacije, i premjestimo ga na neko drugo mjesto. Možda se to i desi", kazao je Dodik novinarima na Palama, gdje je boravio tijekom dana.

Zaključio je da se entitetsko pravosuđe pokazalo nesposobnim zaštititi interese RS-a i naroda koji tamo živi pa bi ga stoga valjalo hitno reformirati. "Neka je na sramotu sutkinje koja je donijela odluku u vezi Birča", kazao je Dodik. Sud u Bijeljini presudio je da je Alumina dužna isplatiti litavskoj Ukio banci 154 milijuna konvertibilnih maraka (78,7 milijuna eura) po osnovi prispjelih kreditnih obveza.

Litavska je banka ranije ta sredstva plasirala ne bi li se osigurao rad tvornice glinice Birač, koju je 2002. kupila skupina litavskih investitora. Litavci su se lani zbog nerentabilnog poslovanja povukli iz upravljanja Biračem, a tvornicu je preuzela vlada RS u pokušaju da je spasi od stečaja. Ministar financija RS-a Zoran Tegeltija izjavio je da pokušaj naplate dospjelih kredita predstavlja "udar litavske mafije" te najavio da će entitetska vlada bez obzira na sudsku presudu učiniti sve da Birač spasi od propasti. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter