Dodikov uvjet Hrvatskoj: Granica na sredini Une

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ponovo je u četvrtak doveo u pitanje ratificiranje ugovora o granici između Hrvatske i Bosne i Hercegovine iz 1999. godine uvjetujući taj postupak s bosanskohercegovačke strane utvrđivanjem granične crte sredinom rijeke Une kod Kostajnice.

U izjavi koju su prenijeli lokalni mediji u RS, Dodik je kazao da će se iz tog entiteta usprotiviti ratficiranju ugovora što su ga potpisali predsjednici Franjo Tuđman i Alija Izetbegović ukoliko granica na Uni ne bude utvrđena sredinom te rijeke.

Dodik je ustvrdio i da Izetbegović nije mogao zastupati interese RS u vrijeme kada je ugovor potpisan. "Alija Izetbegović nije... onaj tko bi mogao da vodi računa i o našim interesima i zbog toga nije uvažena priča koja je danas dosta važna, a to je granica na rijeci Uni i još na nekim prostorima", kazao je Dodik ne navodeći na koje to još prostore misli.

Postojeći mehanizam odlučivanja u parlamentu BiH daje svakom od dva entiteta mogućnost blokiranja donošenja bilo kakvih odluka pa i ratificiranja međudržavnih sporazuma kakav je onaj o granici s Hrvatskom.

Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i gotovo sve druge stranke iz RS koje imaju zastupnike u parlamentu BiH potpuno su suglasne u zahtjevima da se granična crta na Uni kod Kostajnice utvrdi sredinom te rijeke. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter