Dodik: RS se neće odcijepiti, ali traži nadležnosti

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik pozdravio je u utorak referendum na Krimu kojim se ovaj dio Ukrajine opredijelio za priključenje Rusiji te rusku aneksiju poluotoka, rekavši da su se na isti način Bošnjaci odcijepili od Jugoslavije a Kosovo od Srbije.

Nakon susreta s ruskim veleposlanikom u BiH Aleksander Bocan Harcenkom, Dodik je na konferenciji za novinare u Banja Luci ocijenio da je "narod Krima izašao na legitiman i demokratski referendum u skladu s međunarodnim pravom i poveljom UN-a o pravu naroda na samoopredjeljenje".

Pri tome je dodao da su pravo na samoopredjeljenje iskoristili i Bošnjaci u BiH devedesetih godina prošloga stoljeća odcjepljenjem od Jugoslavije što je po njemu dovelo do rata. "Da je Kosovo išlo procedurama kojim je išao danas Krim, ja bih izašao i rekao da je to pravo naroda na samoopredjeljenje, jer želim da to pravo afirmiram za sve ljude i narode, pa naravno i ovdje za Bošnjake, koji su 1991. željeli da afirmiraju pravo na samoopredjeljenje u uvjetima odvajanja od Jugoslavije", rekao je predsjednik RS-a.

Odbacio je navode i da će se Republika Srpska odcijepiti od BiH, ali je ponovio da će tražiti povratak svih nadležnosti koje su s entiteta visoki međunarodni predstavnici prenijeli na razinu države. Ocijenio je da su se visoki međunarodni predstavnici u BiH morali držati izvornoga slova Daytona i ne centralizirati državu kako je to radio Paddy Ashdown za kojega je rekao da bi trebao biti u zatvoru a ne u Sarajevu "gdje je govorio o nemogućoj BiH".

Bivši visoki međunarodni predstavnik Britanac Paddy Ashdown pozvao je u utorak u Sarajevu međunarodnu zajednicu da promijeni dosadašnji pasivan odnos prema Bosni i Hercegovini i jače se angažira na njezinu očuvanju ne želi li ukrajinski scenarij i u BiH. Pri tome je upozorio na poteze vlasti Republike Srpske da "igraju na kartu Moskve" u pravcu odcjepljenja od BiH. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter