Dodik: 700 tisuca ubijenih u Jasenovcu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Premijer Republike Srpske Milorad Dodik obnovio je u nedjelju tvrdnju da je u Jasenovcu ubijeno 700 tisuca ljudi, najavljujuci da ce "Republika Srpska inicirati da se Jasenovac i Donja Gradina kroz relevantne rezolucije oznace kao mjesto genocida i da se taj genocid osudi".

Dodik je to kazao na obilježavanju 65. obljetnice proboja logoraša iz ustaškoga logora smrti u Donjoj Gradini kod Kozarske Dubice u BiH. Za Drugoga svjetskog rata to je šumovito podrucje bilo sastavni dio jasenovackoga logora i jedno od tamošnjih stratišta, a u Jugoslaviji jedinstven dio Spomen podrucja Jasenovac.

Od 1991. do danas Donja Gradina je spomen-podrucje kojim upravljaju vlasti Republike Srpske i potpuno je odvojeno od memorijalnoga kompleksa u Jasenovcu u Hrvatskoj. Uprava Donje Gradine ustraje u tvrdnji da je u sustavu jasenovackoga logora ubijeno 700 tisuca ljudi, premda za to ne postoje utemeljeni znanstveni argumenti.

Istu je tvrdnju ponovio i Dodik, govoreci po kiši pred oko tisucu okupljenih medu kojima su bili predstavnici Židova i Roma te pravoslavne crkve i islamske zajednice, kao i gosti iz Izraela. Ondje je bio i predsjednik Srbije Boris Tadic, koji nije održao govor niti davao izjave. Na komemoraciji nije bilo predstavnika diplomatskog zbora ni viših dužnosnika medunarodne zajednice u BiH.

Nakon što su Tadic, Dodik i ostali dužnosnici RS-a položili vijenac pod plocu s natpisom o 700 tisuca ubijenih u Jasenovcu, Dodik je u govoru ustvrdio da se u bivšoj Jugoslaviji prešucivala istina o ustaškim zlocinima. "I rat se, naravno, ponovio, jer se istina nije mogla zaboraviti", objasnio je uzroke, kako je kazao, "posljednjega gradanskog rata". Ustvrdio je da su posljednjih godina uz zlocine vezani samo Srbi te pozvao bošnjacke i hrvatske politicare da poruce da se zlocinci iz njihovih naroda nece moci skrivati iza nacionalnog imena.

- Republika Srpska je stvorena kao izraz volje srpskog naroda i zaštita od genocida. Ona je svetinja i tako ce biti i branjena, porucio je Dodik, najavljujuci inicijativu o rezoluciji osude genocida u Jasenovcu. Tu je inicijativu Dodik proteklih dana vec nekoliko puta najavio.

Ona se vremenski poklapa s osudom srebrenickoga zlocina u Skupštini Srbije, te s pokušajem da i Parlament BiH osudi genocid nad srebrenickim Bošnjacima, koji je propao zbog protivljenja Dodikova Saveza nezavisnih socijaldemokrata.


Podijeli: Facebook Twiter