Dodijeljeni Oblak, Vjetar i Kaplja

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dodjelom nagrada "kazališnog neba PUF-a" - Oblaka, Vjetra i Kaplje, u festivalskom klubu u dvorištu Arena trikotaže sinoc je okoncan 17. medunarodni kazališni festival PUF. Nagradu Oblak za scensko promišljanje koje svojom cjelovitošcu i zaokruženošcu ostaje središnjim i prestižnim ukrasom "kazališnog neba PUF-a" dobila je slovenska predstava "Kroz oci dodira" Branka Potocana i skupine Fourklor.

Ovogodišnji "Anno Domini", koji je nastao u ceško-hrvatskoj koprodukciji u režiji Žana Loosea, nagraden je Vjetrom za istraživacke dosege koji naslucuju promjenu i donose svježinu, a nagradu Kaplja, koja se pak dodjeljuje za pojedinacno ili skupno ostvarenje koje unutar svog prinosa predstavlja nagovještaj osvježenja, dobili su clanovi francusko-njemacke skupine Ulik & Le S.N.O.B. za predstavu "Glisssssssendo".

Odlucio je tako troclani ocjenjivacki žiri - sociolog Davor Miškovic, urednica kulture u Glasu Istre i kazališna kriticarka Bojana Custic Juraga i predsjednik žirija pjesnik Enes Kiševic, koji je istaknuo da je ove godine na PUF-u publika imala priliku pogledati deset dobrih predstava vrlo razlicitih tematika i izraza. Nagradenim glumcima urucene su skulpture koje je izradila pulska umjetnica Roberta Weissman Nagy.

Posljednje veceri PUF-a publici su se na Forumu predstavili ovogodišnji laureati - clanovi francusko-njemacke skupine Ulik & Le S.N.O.B., koji su dugotrajnim aplauzom okupljenih nagradeni za izvedbu "Glisssssssenda". Radi se o neobicnom, zanimljivom i vizualno vrlo atraktivnom spoju glazbe i plesa. Odjeveni u dugacke crne haljine poput bica iz neke horor price, glazbenici lebde prostorom izvodeci skladbe Philipa Glassa, Francisa Poulenca, Michaela Nymana i drugih.

Uz zahtjevnu koreografiju, efekt kod publike upotpunjava i korištenje vatre, koja postaje dio njihovog nadrealnog plesnog izraza.

Posljednju predstavu ovogodišnjeg PUF-a odigrali su gosti iz poljskog teatra Formy na Maloj sceni Istarskog narodnog kazališta-Gradskog kazališta Pula. Njihova mimodrama "Glad" temelji se na istoimenoj noveli iz 1890. Knuta Hamsuna, norveškog pisca i dobitnika Nobelove nagrade za književnost.

No pricu o mladom piscu koji se ne snalazi u beskrupuloznom svijetu upitnog morala Poljaci ipak nisu uspjeli ispricati na odgovarajuci nacin - nedostajalo je dinamike i glumacke energije.

Režiju ovog djela potpisuje Jozef Markocki, a medunarodnu glumacku ekipu iz Austrije, Poljske i Bjelorusije cine Barbara Chodorowicz, Joanna Zabuska-Markocka, Jozef Markocki, Viacheslav Inozemcev, Maciej Kowalczyk i Johannes Stubenvoll. (Roberto LICUL)


Podijeli: Facebook Twiter