Dodijeljene stipendije Zaklade bl. Miroslava Bulešića

Stipendisti i donatori Zaklade bl. Miroslava Bulešića (D. ŠIŠOVIĆ)
Stipendisti i donatori Zaklade bl. Miroslava Bulešića (D. ŠIŠOVIĆ)

Na prigodnoj svečanosti u dvorani Pazinskog kolegija klasične gimnazije podijeljeno je 237 stipendija ovogodišnjim stipendistima Zaklade bl. Miroslava Bulešića. Zaklada je osnovana prošle godine odlukom porečko-pulskog biskupa mons. Dražena Kutleše, a lani su, u prvom turnusu, podijeljene 104 stipendije.

Ovogodišnji je broj stipendista više nego dvostruko veći, a ukupan iznos stipendija od 1,211 milijuna kuna raspodijeljen je na 77 učenika osnovnih škola koji su dobili godišnju stipendiju od 3.000 kuna, 78 učenika srednjih škola dobilo je stipendije u iznosu od 5.000 kuna, 80 studenata stipendira se sa 7.000, a dvoje polaznika doktorskog studija stipendira se s 15.000 kuna.

Uzvanicima, među kojima su bili korisnici stipendija i članovi njihovih obitelji, te donatori Zaklade bl. Miroslava Bulešića, prigodnom se riječju obratio porečko-pulski biskup mons. Dražen Kutleša, rekavši kako je želja utemeljitelja Zaklade da svako potrebito dijete iz ove Biskupije dobije stipendiju, te poželio korisnicima stipendija da dobro uče te da postanu dobri i pošteni ljudi.

Upravitelj zaklade, vlč. Željko Zec, u ime svih se korisnika zahvalio biskupu na utemeljenju ove Zaklade, čime je učinjeno "ne samo dobro djelo, već je ostvarena i vizija ulaganja u mlade ljude". Vlč. Zec se zahvalio na potpori i dvadesetorici novih donatora Zaklade, među kojima ima i tvrtki i obrtnika, ali i nekoliko istarskih župa, te pojedinaca, te pozvao nove donatore da se prilozima Zakladi uključe u pomaganje školovanja siromašnije djece.

Učenicima i studentima koji su dobili stipendije je poručio da prepoznaju ovaj dar te da vrijedno uče, ali i da se uključe u aktivnosti u svojim župama, pogotovo u nadolazeće adventsko vrijeme.

U ime roditelja stipendista Biskupiji i upravi Zaklade, te donatorima koji su prepoznali veličinu ove Zaklade, zahvalila se Dorijana Ujčić, kako je istaknula - ponosna majka četvero djece od kojih je dvoje na studiju, jedno u srednjoj školi, a jedno osnovac-prvašić.

"Preko ove zaklade omogućeno je da školovanje i studiranje nastave i oni koji inače ne bi imali mogućnosti. Blaženi Miroslav Bulešić također je bio dijete siromašnih roditelja, ni on se bez pomoći drugih ne bi mogao školovati, pa se ugledajte na njegov lik i molite njegov zagovor", poručila je korisnicima stipendija Dorijana Ujčić.

Svečanost podjele stipendija glazbenim je nastupom uljepšao župni dječji zbor Marijine zvjezdice iz Svetog Petra u Šumi. Potencijalni budući donatori Zaklade bl. Miroslava Bulešića informacije o tome kako se mogu pridružiti ovoj humanoj inicijativi mogu pronaći na internetskim stranicama Porečko-pulske biskupije i biskupijskog Caritasa. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter