Dodijeljene ovogodišnje nagrade Porin

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Diskografska nagrada Porin u kategoriji hit godine, koja se dodjeljuje na osnovi glasova publike, dodijeljena je jucer grupi Opca opasnost za pjesmu "Tvoje ime cuvam", a pjesma godine je "Ulicama grada (Pjesma srece)" autora Nene Belana u izvedbi Nene Belana & Fiumensa feat. Ljetno kino.

Na svecanosti dodjele 20. Porina, održanoj u rijeckom Centru Zamet, Porin u kategoriji albuma godine dobila je grupa Mayales za album "2". Novi izvodac godine je Mario Huljev. Porin za najbolji album zabavne glazbe dodijeljen je Klapi Cambi za njihov "Od zipke do križa", najbolji album pop glazbe je "Opet si pobijedila" Tonyja Cetinskog, a Porin za najbolji album rock glazbe dobili su Urban & 4 za album "Kundera".

Najbolji album klasicne glazbe je "Hrvatska glazba na Riva dei Schiavoni u izvedbi Zbora Hrvatske radiotelevizije", pod ravnanjem dirigenta Toncija Bilica. Najbolja ženska vokalna izvedba je ona Radojke Šverko u skladbi "You are so beautiful", a Massimo Savic je dobitnik Porina za najbolju mušku vokalnu izvedbu, za pjesmu "Canzone per te".

U kategoriji najbolja izvedba grupe s vokalom Porina su dobili Urban & 4 za skladbu "Kundera (Atom)".

Dobitnici Porina za životno djelo su Rajko Dujmic, Stjepan Jimmy Stanic, Vladimir Kranjcevic, Veljko Despot, Stanko Selak, Andela Potocnik i Dražen Boic.

Porin je dodijeljen u ukupno 50 kategorija, a svecanost dodjele, kojoj je prisustvovao i predsjednik Republike Hrvatske Ivo Josipovic, održana je u sklopu Dana hrvatske glazbe, koji su se u protekla tri dana održavali u Rijeci i Opatiji.

Diskografska nagrada Porin je strukovna nagrada cije biracko tijelo cine profesionalni glazbenici, skladatelji, glazbeni urednici, glazbeni producenti, aranžeri, ton majstori, glazbeni pisci i kriticari.

Idejni zacetnici i pokretaci nagrade su diskograf Veljko Despot, skladatelj Zrinko Tutic i novinar Dražen Vrdoljak, a utemeljitelji Hrvatsko društvo skladatelja, Hrvatska glazbena unija, Hrvatska radiotelevizija i Hrvatska diskografska udruga. Simbol nagrade je stakleni kipic autora Ivice Propadala. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter