Dodijeljene nagrade u povodu Dana grada Vodnjana

Dobitnici gradskih priznanja
Dobitnici gradskih priznanja

Ovogodišnje nagrade grada Vodnjana na svečanoj sjednici Gradskog vijeća održanoj u subotu u povodu obilježavanja Dana grada u vodnjanskoj Zajednici Talijana dobili su vodnjanski župnik Marijan Jelenić, obrt za proizvodnju kruha, peciva i kolača Nello iz Galižane te talijanska regija Veneto.

Priznanje gradonačelnika Vodnjana Klaudija Vitasovića dobila je tvrtka Muzička zvijezda za doprinos unaprjeđenju turističke ponude Vodnjana kroz Lighthouse Music Club (LMC), a priznanje je u ime tvrtke od gradonačelnika preuzela Tatiana Viktorov.

Danas je i Dan sv. Lovre, jednog od svetaca zaštitnika Vodnjana, rekao je predsjednik Gradskog vijeća Corrado Ghiraldo, koji je podsjetio da je odlukom Sabora 22. lipnja 2003. Vodnjanu vraćen status grada pa ove godine slavi desetu obljetnicu. Multikulturalnost i multietničnost je dugogodišnja tradicija Vodnjana, ali i Istre, rekao je.

- Vodnjanština kreće nabolje, bezuvjetno treba podržati razvoj, učiniti sve da žitelji od toga imaju koristi, rekao je Vitasović. Članstvo Hrvatske u Europskoj uniji, naveo je, vrlo je bitno i za Vodnjan, koji putem EU-fondova planira realizirati brojne projekte u nadolazećem razdoblju. Među njima su revitalizacija starogradske jezgre, uređivanje nerazvrstanih cesta Vodnjanštine te razvoj poslovnih zona.

Nagradu Grada Vodnjana, koju su mu uručili Vitasović i Ghiraldo, župnik Marijan Jelenić dobio je za svećenički rad u vodnjanskoj župi te zbog iznimnog doprinosa u očuvanju sakralne i kulturne baštine Vodnjanštine. Jelenić službuje u ovoj župi od 1972. godine kada je došao u Vodnjan za kapelana te postao upraviteljem župe u Vodnjanu, gdje navršava više od 50 godina svećeništva. Posvetio se valoriziranju i zaštiti crkvenih dobara, od obnove župne crkve i mnogobrojnih crkvica na Vodnjanštini, osnivanju Zbirke sakralne umjetnosti, očuvanju relikvija kao i neraspadnutih svetih tijela preseljenjem u mikroklimatske komore. Njegovim zalaganjem su crkva sv. Blaža i bazilika sv. Foške prepoznate kao izuzetni kulturno-povijesni spomenici.

Obrt Nello, u čije ime su priznanje preuzeli Nello Capolicchio i njegova kći Maura, nagradu je dobio za doprinos u očuvanju tradicije obiteljskog pekarskog obrta te za razvoj gospodarstva Vodnjana.

Regija Veneto nagradu je zaslužila za izniman doprinos očuvanju i valorizaciji kulturnih dobara venecijanskog porijekla koja se nalaze na području Vodnjana, a priznanje je preuzeo predstavnik regije Roberto Ciambetti. Ova regija već godinama sudjeluje u promociji kulturne baštine venecijanskog porijekla koja se nalazi u Istri i Dalmaciji.

Sjednici Vijeća prisustvovali su brojni gosti i uzvanici, među kojima su bili predstavnici Istarske županije, predvođeni županom Valterom Flegom, delegati gradova i općina te gosti iz talijanskog Manzana, grada pobratima Vodnjana, te grada prijatelja Otoka, koji se nalazi u Vukovarsko-srijemskoj županiji. U glazbenom dijelu programa nastupili su Radojka Šverko uz pratnju Vladimira Babina i klapa Volosko.

Svečano otvorena novoobnovljena palača Portarol

Nakon sjednice Gradskog vijeća, obilježavanje Dana grada Vodnjana nastavljeno je u obližnjoj novoobnovljenoj palači Portarol koja je svečano otvorena. Vrpcu su prerezali gradonačelnik Klaudio Vitasović i Roberto Ciambetti, delegat regije Veneto.

Na rekonstrukciju, koja je započela početkom lanjske godine, utrošena su dva milijuna kuna, a Veneto ju je sufinancirao s 200 tisuća eura.

Gradska palača, za koju se smatra da potječe iz venecijanskog razdoblja, nalazi se u starogradskoj jezgri i obuhvaća površinu od oko 200 četvornih metara te će biti namijenjena kulturnim djelatnostima poput rada Pučkog otvorenog učilišta, zatim održavanju izložbi te raznih manifestacija i radionica. (Napisala i snimila P. LUKEŽ)


Podijeli: Facebook Twiter