Dodijeljene nagrade Hrvatske komore arhitekata za 2016.


Autori projekta  "Građevinski fakultet Osijek" Dinko Peračić i Roman Šilje, dobitnici su Medalje za arhitekturu, novoutemeljene godišnje nagrade Hrvatske komore arhitekata. Laureat Medalje za konceptualni pothvat je arhitektonski studio 3LHD za koncept (izložbu)"3LHD INTERAKCIJE".

Dobitnike prestižnih strukovnih priznanja za istaknuti doprinos hrvatskoj arhitekturi u 2016. godini proglasio je na sinoćnjoj svečanosti, održanoj u okviru konferencije Dani arhitekata 1.0 u Rovinju žiri kojim je predsjedao akademik Nikola Bašić. Inače, trodnevnoj je  konferenciji prisustvovalo 500-tinjak sudionika iz svijeta arhitekture i graditeljstva.

-Dvije su datosti obilježile pojavnost i funkcioniranje zgrade Građevinskog fakulteta-urbanistički plan sveučilišnog kampusa i konzervatorski uvjeti, odnosno specifični fizički kontekst. Urbanistički plan temeljem kojeg je raspisan natječaj korišten je kao polazišna točka, a predviđao je usku i dugačku formu unutar vrlo zbijene aglomeracije od četiri zamišljene zgrade. Poštovanje pak prema zatečenim vrijednostima- vrijednom arheološkom nalazištu koje se nalazi na lokaciji zgrade iniciralo je ideju da pet visokostijenih nosača postanu glavni konstruktivni, a ujedno i oblikovni element zgrade. Što se tiče izložbe 3LHD interakcije, dobitnika Medalje za konceptualni pothvat, upravo ova izložba kroz petnaest tematskih cjelina problematizira i ukazuje na  kompleksnost djelovanja arhitekata te nudi u praksi već provjerene metode kao odgovor na postavljena pitanja i izazove. Pod zajedničkim nazivom "Interakcije" ona raščlanjuje različite aspekte interaktivnog djelovanja- ured kao platforma za razmjenu znanja, suradnju s drugim kreativcima, inženjerima i tehnolozima, složenost procesa realizacije građevina, prezentaciju arhitektonskog djela, međuodnos edukacija i prakse, komunikaciju s medijima i drugo, prepušta posjetitelju da odabere redoslijed i teme koje ga zanimaju i tako sam otkriva veze među njima, obrazložio je akademik Bašić odluku o dodjeli medalja u ime peteročlanog Ocjenjivačkog suda godišnjih nagrada Komore arhitekata. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)






Podijeli: Facebook Twiter