Dodijeljene godišnje nagrade HDLU-a

Nagrada za životno djelo ove je godine pripala multimedijalnoj umjetnici Sanji Iveković
Nagrada za životno djelo ove je godine pripala multimedijalnoj umjetnici Sanji Iveković

Prepoznavanje i nagrađivanje zaslužnih umjetnika dio je nastojanja za pozicioniranjem hrvatske umjetnosti na karti svijeta i simbol potpore visokoj razini našeg umjetničkog i likovnog stvaralaštva, rečeno je danas na svečanoj dodjeli godišnjih nagrada Hrvatskog društva likovnih umjetnika (HDLU) za 2012. godinu - za životno djelo Sanji Iveković, za najbolju izložbu Zlatanu Vrkljanu i najboljeg mladog umjetnika Damiru Očku.

Nagrada za životno djelo ove je godine pripala multimedijalnoj umjetnici Sanji Iveković (1949.). "Aktivistica, feministica, performerica i video pionirka, Iveković je umjetnica koja, kako sama kaže, 'ne isporučuje odgovore, već postavlja pitanja', pokušavajući učiniti vidljivima goruće društvene probleme kao što su nasilje nad ženama, privatizacija javnog prostora, odnos ljudi prema politici, seksualnosti i prema rodnoj ravnopravnosti", rekla je članica odbora za nagrade Ljiljana Mihaljević obrazlažući nagradu.

Nagrada za najbolju izložbu dodijeljena je jednom od najistaknutijih hrvatskih slikara srednje generacije Zlatanu Vrkljanu (1955.), za izložbu "Zbrajanjem do beskraja" postavljenu u svibnju ove godine u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu.

"U svojem cjelokupnom dosadašnjem stvaralaštvu Zlatan Vrkljan nastojao je prodrijeti u samu suštinu slikarskog procesa, a s jednakim žarom čini to i danas. Njegova samostalna izložba u Umjetničkom paviljonu to na najbolji način pokazuje i dokazuje", ističe se u obrazloženju nagrade.

Dobitnik nagrade HDLU-a za mladog umjetnika je multimedijalni artist Damir Očko (1977.), čiji radovi često kao polazište imaju glazbu, vrijeme i pokret. "Kod njega grafički elementi postaju prostor istraživanja, istovremeno autonomno i komplementarno izražajno sredstvo kojim se može nadopuniti razumijevanje i učinak djela i proširiti prostor filmskog izraza kao kompleksne audiovizualne orkestracije", navedeno je u obrazloženju.

U odboru za dodjelu nagrada ove su godine bili zagrebačka umjetnica Tea Hatadi, suvremeni vizualni umjetnik Zlatko Kopljar, fotograf Mio Vesović, slikar Zoltan Novak i slikarica-performerica Ljiljana Mihaljević.

Dobitnicima je čestitao i predsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter