Dodatno pogoršan položaj žena na tržištu rada

Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova (M. MIJOŠEK/arhiva)
Višnja Ljubičić, pravobraniteljica za ravnopravnost spolova (M. MIJOŠEK/arhiva)

Statistike ukazuju na daljnje pogoršanje ionako nepovoljnog položaja žena na tržištu rada, upozorila je danas pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić, podnoseći Hrvatskom saboru izvješće o prošlogodišnjem radu svog ureda.

Ljubičić je suglasna s ocjenom laburista Zlatka Tušaka, koji je upozorio da bi nove izmjene Zakona o radu (ZOR), zbog predviđene izmjene rasporeda radnog vremena, mogle posebno pogoditi žene.

Izrazila je bojazan da će fleksibilizacija dodatno otežati položaj žena u fertilnoj dobi na tržištu rada, negativno utjecati na natalitet i dovesti do razaranja obitelji.

Izvijestila je da više od polovice svih predmeta u kojima su žene upozoravale na diskriminaciju čine pritužbe vezane uz zapošljavanje i rad. Pritužbe žena čine gotovo 69 posto ukupnog broja pritužbi na diskriminaciju po spolu, koja je vjerojatno najrašireniji oblik diskriminacije, ocijenila je pravobraniteljica.

Upozorila je da tako velik broj pritužbi prati relativno mali broj sudskih postupaka. Položaj žena na tržištu rada i dalje ograničava tradicionalna podjela poslova na muške i ženske, po kojoj su odgoj i briga za djecu gotovo u potpunosti prepušteni ženama. Primjerice, roditeljski dopust lani je koristilo svega 2,63 posto očeva, navodi pravobraniteljica.

Izvijestila je da je lani za nasilje u obitelji prijavljeno 2,1 posto manje osoba nego godinu ranije te da su u 62,4 posto slučajeva žrtve bile žene. Rekla je i da ekonomsko nasilje u obitelji često ostane neprepoznato, a kao posebno ranjive skupine naznačila je žene u ruralnim područjima, ovisnice, žene zaražene HIV-om, one s invaliditetom te one koje se bave prostitucijom.

Pravobraniteljica upozorava i na potrebu jače zaštite žena - žrtava seksualnog nasilja u ratu, koje je, ističe, jedan od najtežih oblika kršenja ljudskih prava žena i ratni zločin koji ne zastarijeva. Nezadovoljna je odnosom komercijalnih televizija i portala, koji, tvrdi, i dalje potiču spolne stereotipe i seksizam.

Zastupnice su u raspravi upozorile da su u društvu i dalje snažno prisutni stereotipi o "ženskim i muškim poslovima". Martina Banić (HDZ) navela je da na žene otpada 67 posto svjetskog rada i tek 10 posto dohotka, dok je u vlasništvu žena svega jedan posto ukupnog svjetskog imetka. Gordana Sobol (SDP) upozorila je da je Europski parlament dao rokove za dostizanje ženskih kvota u javnoj upravi, ali i u tvrtkama, koje će se po toj osnovi moći isključiti iz postupaka javne nabave.

Kad je riječ o podjeli poslova u obitelji, posebno teškim smatra položaj žena na selu, koje, kaže, poslove u polju ravnopravno dijele s muževima. Upozorila je i da su najteži oblici obiteljskog nasilja često rezultat propusta nadležnih institucija, zbog čega je, smatra, nužna bolja edukacija.

Sobol je kazala i da je u tijeku rasprava o pitanju žena silovanih u ratu te dodala da očekuje da će početkom sljedeće godine biti gotov nacrt zakona kojim bi se te žene obeštetile. "Na sramotu je svih struktura da su te žene davale iskaze koji su onda držani u ladicama, da bi ih svaki puta ponovno morale davati", rekla je Sobol. Sabor će zasjedanje nastaviti sutra. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter