Dodatni pritisak slovenske policije i helikoptera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon najave premijera Mire Cerara da će slovenski ribari dobiti policijsku zaštitu i osobitu pozornost prilikom ribarenja u „slovenskim vodama“, ne elaborirajući precizno što to znači, zaključio je kako će Slovenija sama provesti odluku arbitražnog suda ukoliko je hrvatska strana ne bude prihvatila. Prijeteće izjave slovenskog premijera kao i one izgovorene na Međunarodnom forumu na Bledu gdje su nazočili visoki dužnosnici Europske unije, na kojem se svojom agresivnom retorikom protiv Hrvatske istaknuo Karl Erijavec, slovenski ministar vanjskih poslova, pospješio je podgrijavanje već napetih bilateralnih odnosa dviju država.

Policija u Savudriji

U takvoj uzavreloj atmosferi uputili smo se na poprište događaja, u Savudriju da se uvjerimo kakva je atmosfera i reakcije savudrijskih ribara dan poslije. U lučici ribari su mirno obavljali dnevne poslove čišćenja barki, pomalo negodujući zbog nestabilnog vremena. Ribar Danilo Latin, glavni akter i svojevrsni glasnogovornik savudrijskih i umaških ribara vidno je pogođen događanjima.

- Izjava slovenskog premijera Mire Cerara samo je potvrda dosadašnjeg ponašanja Slovenaca u Savudrijskoj vali. Sve što je do sada negirao, ovom je izjavom priznao, pa sada, uz njegovu otvorenu podršku, slovenski ribari mogu crtu razgraničenja uz pratnju slovenske policije sigurnije prelaziti. Jedina razlika, od dana donošenja oduke arbitražnog suda, 29. lipnja, do današnjih dana, uočljiva je u aktivnostima slovenske policije koja sada pruža zaštitu slovenskim ribarima i u noćnim satima, a od utorka su počeli koristiti i helikopter, čime vrše dodatni psihički pritisak na hrvatske ribare i članove posade naših policijskih plovila, izjavio je Latin.

Na pitanje o ulozi naše policije i njihovim aktivnostima  u akvatoriju, Latin je nastavio pohvalno:

- Do danas, zahvaljujući njihovoj prisutnosti ribarimo i dalje kao i prije 29. lipnja, ali se u nama pojačava stres zbog sve agresivnijih intervencija sa slovenske strane. Nakon boravka premijera Plenkovića i članova hrvatske Vlade u Savudriji dobili smo obećanje ministra Božinovića kako će se u našoj lučici osigurati vez za policijsko plovilo i to će se ovih dana obistiniti. Već je gotovo sve pripravno da plovilo bude stalno privezano ovdje, u Savudriji, rekao je Latin. (S. BOSNIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter