Dodatni kvadrati za solarnu elektranu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na mjestu buduce poduzetnicke zone Barban ubrzano se obavljaju radovi na pripremi terena na kojima ce niknuti nove proizvodne hale 16 investitora na površini od 9,7 hektara. Kako doznajemo od nacelnika Denisa Kontošica, prva tri investitora koji ce krenuti s gradnjom u poduzetnickoj zoni su ABS, Izo i Euro Ratan, za koje je vec ocišceno gotovo 27 tisuca kvadratnih metara zemljišta.

Jedina promjena koja se nedavno dogodila u planovima gradnje je širenje podrucja na kojem ce biti izgradena solarna elektrana, buduci da je tvrtka Amnis energija iz Zagreba kupila još jedno zemljište u zoni.

- Solarna elektrana ce se sada prostirati na ukupno 17.767 cetvornih metara, a gradit ce se u dvije faze. Nakon dovršetka, ukupna snaga elektrane bit ce jedan megavat, dok ce sva poduzeca zajedno u zoni trošiti oko 650 kilovata.

Nama odgovara i to što ce se solarni paneli postaviti na nejneupotrebljivijem dijelu zone s dosta padina, što njima odgovara. Novost je i to da i dalje pristižu upiti zainteresiranih poduzetnika, pa smo odlucili da ce se zona proširiti na ukupno 30 hektara, rekao je Kontošic.

Podsjetimo, Barban je sasvim slucajno odabran kao lokacija za prvu solarnu elektranu u Hrvatskoj jer je Kontošic bio jedini nacelnik koji je odgovorio na upitnik tvrtke Amnis energija, odaslan svim opcinama. Gradnja hala i solarne elektrane, kako sada stvari stoje, mogla bi poceti vec na proljece.


Podijeli: Facebook Twiter