Dodatna kazna Ben Aliju od 20 godina zatvora

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bivši tuniski predsjednik Zine El Abidine Ben Ali osuden je u srijedu u odsutnosti na 20 godina zatvora na vojnom sudu u Tunisu zbog "poticanja na nered, ubojstva i pljacku na tuniskom teritoriju", izvijestila je agencija TAP.

Vojni sud je izrekao presudu u srijedu rano ujutro, u predmetu nazvanom Ouardanine koji se odnosi na pogibiju cetvero mladih, ustrijeljenih iz vatrenog oružja u nasilju što je potreslo grad Ouardanine u tuniskom Sahelu, na istoku zemlje, sredinom sijecnja 2011.

U noci s 15. na 16. sijecnja, dan nakon bijega Ben Alija u Saudijsku Arabiju, cetvero prosvjednika ubijeno je dok su pokušavali sprijeciti bijeg Kaisa Ben Alija, rodaka svrgnutog predsjednika.

Obitelji žrtava optužuju agente redarstvenih snaga da su izdali naredbu za pucanje na prosvjednike. Dane nakon Ben Alijeva bijega obilježili su kaos i nasilje te brojna razbojstva naoružane milicije.

U istom predmetu suoptuženo je još petnaestak clanova sigurnosnih snaga kojima je vojni sud izrekao kazne od 5 do deset godina zatvora, dodaje TAP. Neki optuženici su u bijegu.

Sud je usto utvrdio odšetu za obitelji žrtava u iznosu od 150.000 do 200.000 dinara (75.000 i 100.000 eura).

Ben Ali je na gradanskom sudu vec osuden na 66 godina zatvora zbog pronevjere, krijumcarenja droge i zlouporabe javne imovine. Za njim i njegovom suprugom Lejlom Trabelsi raspisana je medunarodna tjeralica, ali Saudijska Arabija zasad nije odgovorila na zahtjev Tunisa za njihovo izrucenje. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter