Dodatak za minuli rad ukida se na sve plaće?

Ilustracija (arhiva)
Ilustracija (arhiva)

Osnovne plaće gotovo 250 tisuća zaposlenih u državnim i javnim službama će padati, jer Vlada planiranim zakonskim izmjenama ukida dodatak za minuli rad od 0,5 posto po godini staža. Novi zakon o plaćama državnih službenika već je izrađen i upravo se tim dokumentom predviđa ukidanje instituta minulog rada.

Nakon državnih službenika, bez dodatka na minuli rad ostat će i zaposleni u javnim službama, a za njima vjerojatno i radnici u gospodarstvu, odnosno u sustavima u kojima se taj institut još uvijek primjenjuje.

Uglavnom je riječ o poduzećima koja su postojala još u vrijeme socijalizma i koja su nakon društvenih i gospodarskih promjena kolektivnim pregovaranjem sačuvala dodatak na minuli rad. Teško je vjerovati da će ga privatni poslodavci zadržati, ako se minuli rad ukine svima kojima je država poslodavac. Ukidanje minulog rada najviše će osjetiti radnici pred mirovinom, odnosno svi oni s puno godina radnog staža iza sebe.  

Zaposleni u državnim i javnim službama planirano ukidanje dodatka od 0,5 posto po godini staža s pravom će dočekati na nož tim više jer im je vlada obećala da osnovne plaće neće dirati u zamjenu za odricanje od dijela materijalnih prava. Minuli rad već je bio na pregovaračkom stolu.

Vlada je taj institut namjeravala korigirati pregovarajući o izmjenama Temeljnog kolektivnog ugovora u javnim službama, odnosno pregovarajući za novi kolektivni ugovor za državne službenike.

Vladin početni prijedlog je bio smanjivanje dodatka za minuli rad s 0,5 na 0,3 posto po godini staža, no od toga je odustala nakon što su sindikati pristali na rezanje dijela materijalnih prava, kako se osnovne plaće radnika u državnim i javnim službama ne bi dirale. Iako se primjena novog zakona o plaćama predviđa s ulaskom u EU, odnosno od 1. srpnja iduće godine, novine koje on donosi mogle bi izazvati buru među sindikatima. (G. GALIĆ/NL)


Podijeli: Facebook Twiter