Dodajte urbani štih svome domu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Uredenje interijera ne mora nužno znaciti kupnju novog namještaja ili manijakalno trošenje novca na nešto što je trenutno "in". Mnogo je kreativnih i poprilicno jeftinih nacina za preuredenje životnog prostora, a ovdje donosimo mladenacki stil uredenja interijera inspiriran grafitima.

Iako grafiti nose status ulicne umjetnosti, oni su danas jedan od najnovijih trendova u uredenju interijera. Tako se bilo koji kutak doma može s malo novca preurediti u chic ambijent - ovdje vam donosimo savjete za uredenje zidova i namještaja, a preuredenje je odradio poznati pulski grafiti i tattoo majstor Aleksandar Mrkonja Fetti. Sve što je potrebno jest dobra volja, nekoliko sprejeva, stripovi ili zanimljivi motivi iz casopisa, šablone, skalpel, debeli kist i lak.

Sprej u ruke i - akcija!

Prije no što se krene oslikavati zid sprejevima, potrebno je skicirati željeni motiv, ili ako se pak radi veca slika s više detalja, prije pocetka valja odluciti gdje bi najbolje pristajao koji crtež. Ako je zid suviše prljav, preporucljivo je prefarbati ga uobicajenom bojom za zidove, a koju nijansu cete odabrati, ovisi o željenoj slici.

Prije no što krenete rad sa sprejem, skicirajte na zidu olovkom željeni oblik, a najjednostavniji i najprecizniji nacin izrade jednog oblika jest da iz hamer-papira skalpelom izrežete šablonu tj. željeni oblik, npr. zvjezdice ili slicno, uzmite ljepljivu traku za zaštitu (kakvom se zašticuju i obljepljuju štokovi vrata kod bojanja zidova), prilijepite šablonu na željeno mjesto i jednostavno sprejem ispunite izrezani oblik u šabloni.

Takav nacin oslikavanja uz pomoc šablona najbolji je za pocetnike, a prije no što pocnete sprejem crtati po zidu, isprobajte nekoliko poteza na velikom papiru, da dobijete osjecaj za crtanje sprejevima. Vrlo je važno napomenuti da za vrijeme oslikavanja zbog isparavanja od spreja obavezno nosite zaštitnu masku preko nosa i usta, zaštitne rukavice jer se mrlje od spreja teško ispiru s kože, takoder zaštitite pod i namještaj novinama te zracite prostoriju.

Opuštanje u krilu superjunaka
Stari namještaj, od drva, plastike ili željeza, odjenite u novo ruho tzv. kaširanjem. Odaberite stranice s motivima iz casopisa ili stripova kojima želite oblijepiti npr. stolicu te pripremite u plitkoj širokoj posudi mješavinu od 1/4 ljepila za drvo (drvofixa) i 3/4 vode. Stranicu casopisa namocite u mješavinu, i dobro pritisnite po cijeloj površini stolice da ne ostanu mjehurici ispod papira, a postavljene listove može se dodatno premazati debelim kistom namocenim u mješavinu.

Nakon što oblijepite u potpunosti stolicu željenim motivima, pustite da se skroz osuši (poželjno i cijeli dan), te prelakirajte lakom za camce koji je poprilicno otporan na vlagu. Ako ce kaširani namještaj stajati na otvorenom, preporucljivo je nanijeti dva sloja laka, s pauzom za sušenje od najmanje 16 sati.


Podijeli: Facebook Twiter