Doci cemo na glasovanje kada se bude raspuštao Sabor

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Predsjednik SDP-a Zoran Milanovic izjavio je vecaras da oporba ne namjerava srušiti Vladu, nego što prije raspustiti Sabor koji i tako skoro završava s radom te da se skrene pozornost na nedopustivo ponašanje u Saboru.

"Mi smo ovo napravili da skrenemo pozornost na nedopustivo ponašanje, stil i sadržaj, ono što se dogodilo na sjednici Mandatno-imunitetnog povjerenstva narušava povjerenje kod hrvatskih gradana", rekao je Milanovic u Dnevniku Nove TV. Dodao je da time porucuju da u tome ne žele više sudjelovati jer to kod hrvatskih gradana narušava minimum povjerenja u institucije i prerasta u farsu.

Za jucerašnji dogadaj optužio je iskljucivo kolege iz HDZ-a, dodajuci da se u Saboru ne može ponašati kao "neobuzdano dijete" jer kada se odlucuje o važnim stvarima postoje neke granice.

Opovrgnuo je konstataciju da ukoliko u Saboru nema potrebnog kvoruma, nema ni izglasavanja privremenog financiranja, što bi moglo dovesti do toga da pocetkom godine ne bude novca za isplate placa. Milanovic je zakljucio da HDZ valjda ima vecinu, što oni i tvrde, a to znaci da imaju i kvorum.

"Necemo dopustiti blokadu države, ali ona se realno i ne može dogoditi, ako HDZ ima kvorum. Ovo je prevršilo svaku mjeru, nakon ovih uvreda, ovo je bila reakcija na koju smo natjerani", rekao je.

Podsjetio je da ce se parlamentarni izbori održati 4. prosinca, kako je i rekao HDZ, te da ne vidi razloga da ova situacija u Saboru traje još 10 dana. "Nakon ovakvih uvreda i nedopustivog ponašanja to je rekacija na koju smo natjerani", rekao je. Istaknuo je da ce se oporba svakako pojaviti u Saboru kada na dnevnom redu bude tocka i glasanje o njegovom raspuštanju, zauzevši se da to bude što prije.

Milanovic je podsjetio da oporba i predsjednik Josipovic podržavaju 4. prosinca kao datum izbora, naglasivši da oporba svojim primjerom i ponašanjem doprinosi da u predizbornoj kampanji vlada "fair play".

"No za ovaj ples je potrebno dvoje", kazao je Milanovic isticuci da nece dopustiti ono što se dogodilo jucer na sjednici MIP-a, od tona, rijeci, nacina obracanja kolegici te do pokušaja vladajuce vecine da prvi puta u 20 godina uvede verbalni delikt i ukine imunitet saborskom zastupniku zbor izrecenih rijeci. Kazao je da je to "veliki razlog da se maknemo iz cijele ove price", te podsjetio da "saborski imunitet služi zastupnicima samo zato da bi mogli slobodno govoriti".

Na upit novinara što ako HDZ sutra u Saboru ne skupi 77 zastupnika, Milanovic je odgovorio da ce u tom slucaju opet razgovarati.

"Neki ljudi u HDZ-u nisu pod kontrolom ili se tako namjerno ponašaju. Pokušavamo ovo držati na civiliziranoj razini, a kakvi smo, ocijenit ce biraci, ali moram konstatirati da nam baš svima skupa ne ide najbolje. Ovo je sve skupa javna sramota za Hrvatsku", porucio je celnik SDP-a.


Podijeli: Facebook Twiter