Doček uz žgvacet s bigulima i makinanje po starinski

Posjetitelji mogu i učiti izraditi domaću tjesteninu (Dejan ŠTIFANIĆ)
Posjetitelji mogu i učiti izraditi domaću tjesteninu (Dejan ŠTIFANIĆ)

Treći Istarski festival pašte održat će se u Žminju predstojeće subote i nedjelje, 2. i 3. srpnja, oba dana s početkom u 18 sati kako bi se preskočile dnevne vrućine, ali s bogatim programom kojeg su u utorak na konferenciji za novinare najavili načelnik općine Marko Križman, Lenka Šajina iz žminjske Turističke zajednice, te Josip Pino Kuhar i Jože Tomišić.

Starinska vršidba

Na otvorenju Festivala u subotu u 18 sati nastupit će djeca iz žminjske osnovne škole i vrtića te žminjske mažoretkinje, a u 19 sati počinje demonstracija starinske vršidbe. Makinanje po starinski uz izložbu starih vršalica, traktora i drugih poljoprivrednih strojeva ovogodišnja je novost festivala pašte, a predstavit će se očuvani strojevi i oprema iz zbirke Jožeta Tomišića, među njima i vršalica iz 1915. godine koja se okretala ručno, pa jedna iz 1935. na traktorski pogon, i niz drugih.

U sajmenom dijelu Festivala predstavit će se tridesetak izlagača, proizvođača pašte i drugih kulinarskih potrepština, a u gastronomskom dijelu za posjetitelje će jela s paštom pripremati kuhari Josip Pino Kuhar i Ljudevit Sabo, te kuhari iz agroturizma Ferlin, bistroa Reti i žminjskog Lovačkog društva Zec. Promotivna cijena jednog obroka je 20 kuna. Prvi će posjetitelje Festivala dočekati žgvacet od boškarina i kokoše s bigulima, što će pripremiti Pino Kuhar. Tijekom Festivala održavat će se radionice o izradi pašte za djecu i odrasle, a postavit će se i mala izložba o pašti.

Šetimana od pašte

U nedjelju će u 20 sati nutricionistkinja Silvia Križanac u Čakavskoj kući održati predavanje o zastupljenosti ugljikohidrata u jelovnicima, a oba festivalska dana završavaju glazbenim programom: u subotu u 21 sat nastupa Cool jazz quartet, a u nedjelju u isto vrijeme grupa The Blondes.

Sastavni dio trećeg Istarskog festivala pašte je i "Šetimana od pašte" tijekom koje ugostitelji žminjštine nude tradicionalne obroke s tjesteninom uz čašu vina po promotivnoj cijeni od 40 kuna. U ovu su akciju, koja traje cijeli ovaj tjedan i završava u nedjelju, uključeni konobe Puli Jurića i Puli Pineta, restorani Žminjka i Pod ladonjon, te agroturizam Ferlin. Još jedna novost, kojom će se festival zapravo produžiti kroz cijeli srpanj, su edukativne radionice izrade tradicionalne tjestenine u konobi Puli Pineta, a koje će se održavati 7. i 28. srpnja te 11. kolovoza. (D. ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter