Dobrovoljci testiraju novi zatvor u Belgiji

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Dobrovoljci koji nisu počinili zločin ali će ovaj vikend provesti iza rešetaka isprobat će novi zatvor Beveren na sjeveru Belgije, izvijestio je u petak dnevnik De Standaard.

Čuvari, odvjetnici, suci, glavni direktor kaznionica Hans Meurisse i nekoliko novinara pristalo je na testiranje od petka do nedjelje.

Noćenje u ćeliji, šetnje, rad u kuhinji, tjelesno pretraživanje, čišćenje... Svi će oni u 48 sati proživjeti svakodnevnicu zatvorenika kako bi isprobali infrastrukturu najnovijeg belgijskog zatvora koji kreće s radom polovicom ožujka.

Po dolasku "zatvorenici" bi trebali dobiti određenu ulogu - samoubojice, pobunjenika, drogeraša - koju će igrati tijekom cijelog boravka.

Često korišten u Nizozemskoj, taj tip pokusa premijera je za Belgiju. Omogućit će da se provjeri, između ostalog, zatvaraju li se vrata ćelija kako treba te funkcioniraju li aparati, primjerice za video-nadzor.

Zatvor želi isprobati i "Prison Cloud", novu digitalnu platformu instaliranu u ćelijama koja će omogućiti zatvorenicima praćenje tečajeva on line ili naručivanje pića u kantini, objašnjava De Standaard.

Rezultat pokusa znat će se prije postupnog dolaska prvih zatvorenika 17. ožujka. Do lipnja će zatvor koji ima 312 mjesta biti pun. (Hina/AFP)


Podijeli: Facebook Twiter