Dobrosusjedski odnosi važni za sprječavanje provala


Tridesetak građana s područja Velog Vrha odazvalo se u četvrtak navečer zboru kojeg je sazvao predsjednik tog Mjesnog odbora Marino Drandić, a zbog učestalih provala u kuće na području Padulja i Paganora. Kao gosti bili su pozvani predstavnici policije i to Tatjana Božac-Maksić, načelnica Policijske postaje Pula i Alica Rosić-Jakupović, voditeljica Odjela prevencije Ureda načelnika koje su iznijele neke statističke pokazatelje te građane uputile u mjere prevencije.

Provalnici zadiru u intimu

- Prema analizi pokazatelja stanja sigurnosti, na području MO-a Veli Vrh nisu zabilježeni događaji koji bi ugrožavali sigurnost građana i imovine. Kada se izuzmu zadnje serije provala, stanje sigurnosti je zadovoljavajuće jer se ne radi o velikom broju kaznenih djela. No, biti oštećena osoba nije ugodno i toj osobi nije zanemarivo to što joj se dogodilo, pogotovo kada je riječ o provalama, kada su ljudi u kućama i spavaju, a tu su i djeca... To zadire u čovjekovu intimu. Dakle, u studenom i prosincu zabilježeno je osam provala u kuće i stanove te jedna u vozilo.

Četiri su kaznena djela počinjena noću, a pet po danu, dok su u siječnju sve tri provale bile tijekom noći. Kriminalistička istraga je u tijeku i zasad te slučajeve nismo riješili, a najvjerojatnije je riječ o jednom počinitelju, no ne možemo to riješiti preko noći jer sve treba dokazati prema izuzetim tragovima. Za sada su kaznena dijela stala, ne možemo reći hoće li se i nastaviti, ali je tu bitna samozaštita, rekla je Božac Maksić.

- I mi smo prepoznati problem, pa ste jedino gradsko naselje koje ima policijske ophodnje u svakoj smjeni, nastojimo da budu i popodne i noću i to u obilježenom policijskom vozilu, iako se mi koristimo i civilnim vozilima, pa ako i ne vidite policiju ne znači da nismo prisutni, istaknula je Božac Maksić i pozvala ljude da im pomognu, da bilježe vozila i ljude u svom kvartu koje možda nisu dosad viđali, da zapisuju tablice i proslijede svaku informaciju koju možda čuju od susjeda ili se sjete naknadno nečega što bi možda moglo biti korisno u istrazi, a ispočetka tome nisu pridavali pažnju.

Važni dobrosusjedski odnosi

Alica Rosić-Jakupović ukazala je na neke oblike samozaštite koje bi trebali primijeniti, a koji bi možda mogle osujetiti namjere provalnika. Spomenula je tako ugradnju alarma, video-nadzora ili protuprovalnih prozora i vrata, ugradnju lampa na senzor ili pak nabavke psa čuvara koji će biti u dvorištu, a kao jedna od najvećih dobrobiti pokazali su se, kaže, dobrosusjedski odnosi. Također, rekla je da paze gdje i kome govore da idu na put ili da će duže izbivati iz kuće, da čak i tijekom petminutnog odsustva zaključavaju ulazna vrata, da paze na ključeve od kuće, a pogotovo da djeca na Internet ne stavljaju informacije da će kuća biti prazna na neko vrijeme.

- Morate znate neke od oblika ponašanja počinitelja. Oni si uzmu vremena, promatraju vas, promatraju kuću, dobro upoznaju navike ukućana, tko kada ide iz kuće, a tko ostaje, pogotovo kada ostaju djeca ili starije osobe. Dakle, vrlo je vjerojatno da ste tu osobu već vidjeli u ulici, pa bi ubuduće najbolje bilo da ako nekog nepoznatog uočite da ga pitate što mu treba. Nadalje, oni provjeravaju poštanske sandučiće, da li se i kada prazne, gledaju Internet, pa i oglase o prodaji stanova. Kradljivci danas znaju što traže, to su nakit, zlato, novac i mobiteli, ono što mogu relativno brzo i lako prodati, rekla je Rosić Jakupović i istaknula da se najčešće za ulazak obijaju prozori, pogotovo ako su na ventus, provlače ruku kroz letvice škura, lome cilindre na bravama.        Prije pitanja samih mještana, predsjednik MO-a Marino Drandić rekao mu je da mu je žao što se zboru nije odazvao svećenik koji mu je rekao da je u siječnju tijekom obilaska kuća na Velom Vrhu radi blagoslova, kod njih čak 60 posto zatekao ključeve u bravi, ili na garaži ili u konobi…(Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ)

VIŠE PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter