Dobrosusjedski odnosi nemaju alternative

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na inicijativu Društva za slovensko-hrvatsku pogranicnu suradnju na podrucju eko-parka Kras sa sjedištem u Rakitovcu, ministarstvo prometa Republike Slovenije odobrilo je novac za rekonstrukciju ceste od Predloka do malogranicnog prijelaza Rakitovec - Slum i za obilaznicu Podpec, kao i za rekonstrukciju ceste od Kubeda do granicnog prijelaza Socerga - Požane, nedaleko od Buzeta.

"Rekonstrukcija cestovnih pravaca na granici s Hrvatskom realizirat ce se u trogodišnjem proracunskom razdoblju", istaknuo je predsjednik društva Valter Miklavcic na godišnjoj skupštini održanoj u Gracišcu kod Kopra. Rekonstrukcija ceste od Kubeda prema granicnom prijelazu Socerga jedan je od preduvjeta da se ovaj prijelaz u cijelosti otvori za teretni promet.



Izmjenama i dopunama slovenske uredbe o odredivanju granicnih prijelaza za medunarodni i medudržavni promet na vanjskoj granici Europske unije, na Socergi je teretni promet omogucen samo djelomicno, i to za kamione do 7,5 tona nosivosti.

"Dobrosusjedski odnosi nemaju alternative i njima se ne bi trebalo hazardirati", porucio je vijecnik koparske opcine Slobodan Popovic.

Gradonacelnik Buzeta Valter Flego dobrosusjedsku suradnju potkrijepio je zajednickim projektima koparskog i buzetskog podrucja.



Upravo se na Flegovu inicijativu, naglasio je predsjednik društva dr. Božo Dimnik, radi na tome da se u Buzetu održi prvi susret slovenskog i hrvatskog predsjednika, gradonacelnika i gospodarstvenika.

Nacelnik laniške opcine Neven Mikac zatražio je od društva podršku višegodišnjim nastojanjima da medunarodni granicni prijelaz Jelovice - Podgorje na Cicariji, bude otvoren od 0 do 24 sata. Iako je rijec o medunarodnom prijelazu, rekao je, zimi radi od 6 do 22, a ljeti od 6 do 24 sata. (G. CALIC ŠVERKO)

Napetost stvaraju samo politicari
Društvo za slovensko-hrvatsku pogranicnu suradnju, orijentirano na širenje prijateljskih odnosa s obje strane granice, ocito nije atraktivno medijima, prokomentirao je izostanak novinara Popovic.

Dimnik je to nazvao medijskom blokadom pogranicnog susreta te izrazio žaljenje što sastanku nisu prisustvovali novinari koji bi, rekao je, mogli izvijestiti javnost da problema nema na terenu, vec u glavama politicara koji ne razumiju želje obicnih ljudi.

Medijske boje u Gracišcu branio je samo Glas Istre, iako su, rekao je Miklavcic pozive poslali na brojne adrese.


Podijeli: Facebook Twiter