Dobrog je dimnjačara danas teško naći

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Odluka o obavljanju dimnjačarskih poslova, koju je jednoglasno na protekloj sjednici donijelo Gradsko vijeće Vodnjana, omogućit će raspisivanje nove koncesije, a u gradskoj upravi nadaju se da bi izborom najboljeg ponuđača konačno trebali uvesti reda i kontinuitet održavanja lokalnih dimovoda. Jer, trenutno je Vodnjanština bez koncesionara, slično kao i još neke jedinice lokalne samouprave u okruženju, pa je privremeno za to ovlaštena osječka tvrtka Dimnjak s poslovnicom u Puli.

Vakuum po pitanju dimnjačarske djelatnosti dobrim je dijelom, kako se na sjednici čulo, nastao i zbog toga što se pulsko komunalno poduzeće Herculanea odlukom Skupštine odreklo dimnjačarstva iz svog djelokruga rada. Podsjećamo da je 2013. godine Vodnjan sklopio koncesijski ugovor s varaždinskom tvrtkom Crleni na razdoblje od pet godina, ali i da se više puta čulo da Vodnjanci nisu bili zadovoljni pruženom uslugom. Stoga je 2015. ugovor razvrgnut, a kao privremeni dimnjačar za područje Vodnjana uskočila je Herculanea. No, kako ni pulski komunalci više neće prljati ruke čađom, tako je prošlog mjeseca privremene ovlasti gradske vlasti dobio Dimnjak.

- S prethodnim koncesionarom nismo imali sreće, on nije imao ekonomske računice, niti smo mi bili zadovoljni njegovim radom. Zato je privremeno te poslove obavljala Herculanea, kojoj smo i mi suvlasnici, ali od ove godine više neće to raditi. Stoga smo po drugi put morali dati suglasnost za privremeno obavljanje dimnjačarskih poslova. Ova odluka nam je temelj za raspisivanje natječaja za koncesiju i nadamo se da će ovog puta biti više sreće, objasnio je situaciju vijećnicima Ezio Pinzan, gradski pročelnik za gospodarstvo i EU projekte.

Dimnjačarske poslove može obavljati pravna, ali i fizička osoba, odnosno obrtnik, ali mora posjedovati urednu registraciju.

- To je veliki problem i u ostatku Hrvatske, jer malo je trgovačkih društava uopće registrirano za tu djelatnost, a i sve se manje tvrtki i osoba bavi ovi poslovima. Potrebni su školovani i opremljeni djelatnici, a općenito je slab interesa za takvim zanimanjem, naveo je Pinzan.

Oko 90 posto općina i gradova u Hrvatskoj, istaknuli su iz gradske uprave, regulira potrebu za dimnjačarom raspisivanjem koncesije, s obzirom da se smatra da se koncesionari lakše prilagođavaju svim problemima koje muče ovu djelatnost. Uostalom, prema nacrtu novog zakona, zakonodavac namjerava ovu djelatnost provjeriti upravo tvrtkama i obrtnicima koji nisu u vlasništvu ili suvlasništvu jedinica lokalne samouprave.

Koncesija se prema novoj odluci ima dati na deset godina. Zanimljivo je pak, kako je nedavno rečeno na jednoj od sjednica Gradskog vijeća, da je dimnjačarska koncesija zapravo i jedina koju uopće raspisuje Grad Vodnjan, a zbog koje je nedavno imenovano i stručno povjerenstvo u sastavu Moris Ivančić kao predsjednik te Iva Bognar, Guglielmo Moscarda, Luca Biasiol i Sanja Rojnić Giachin kao njegove članice i članovi.

U gradskoj upravi procjenjuju da će godišnja vrijednost koncesije iznositi 122,5 tisuće kuna bez PDV-a. Pod obavljanje dimnjačarskih poslova podrazumijeva se provjera ispravnosti i funkcioniranja dimnjaka, uređaja za loženje, dovoda zraka i slično, redovito i izvanredno pregledavanje sustava, čišćenje, ali i poduzimanje mjera za sprječavanje opasnosti od požara, eksplozija, trovanja, zagađivanje zraka i drugo. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter