Dobrodošli u zavicaj masline!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Mnoštvo posjetitelja iz Istre, drugih dijelova Hrvatske, Slovenije i Italije suncanu je subotu iskoristilo za posjet Krasici, mjestašcu pokraj Buja, koje se ovog vikenda po 14. put pretvorilo u centar tekuceg zelenog zlata.

Dvodnevne susrete maslinara Oleum Olivarum u izvrsnoj atmosferi dupkom pune dvorane Zajednice Talijana otvorio je predsjednik županijske Skupštine Dino Kozlevac. Okupljene maslinare, umjetnike koji sudjeluju na likovnom natjecaju i druge goste, medu kojima (grado)nacelnike i predstavnike istarskih gradova i opcina, slovenskih Pirana i Izole, talijanskog San Dorligo Della Valle, te prijatelje iz Dalmacije, pozdravili su i gradonacelnik Buja Edi Andreašic, županijski procelnik za poljoprivredu Milan Antolovic i predsjednik ZT-a Krasice Mate Mekiš.

Uz poruku: "Dobrodošli u zavicaj masline!", gradonacelnik Andreašic je istaknuo da Oleum Olivarum namjeravaju i dalje razvijati, neprestano mu podižuci kvalitetu, a posebno se zalažu za iduci korak - otvorenje centra za maslinarstvo u zgradi nekadašnje škole. Prenio je i želje predsjednika Ive Josipovica, ciji su dolazak sprijecile neodgodive državne obaveze, da sajam uspješno ostvare na korist svih sudionika, Grada Buja i hrvatskog gospodarstva.

Mate Mekiš je podsjetio da se radi o jednoj od najstarijih manifestacija takve vrste u Istri i Hrvatskoj. "Ona je prerasla u medunarodni sajam ponajprije napornim radom ovdašnjih mještana, a zatim i doprinosom sponzora. Analiza i nagradivanje ulja, kojih od pocetnih 18 danas imamo 120, obogaceno je tematskim predavanjima, nastupima vokalnih skupina i show cookingom. Osim dvadesetak izlagaca moguce je obici i otvorene lokalne kušaone maslinovog ulja, a sve to u znaku prijateljstva i veselja!", naglasio je Mekiš.

Otvorenju Oleuma Olivaruma uslijedila je prezentacija i dodjela priznanja istarskim maslinara cija su ulja uvrštena u ovogodišnji Flos Olei, vodic najboljih svjetskih ekstradjevicanskih maslinovih ulja.

ISTARSKO ULJE NAJSKUPLJE NA SVIJETU

Direktor županijske Turisticke zajednice Denis Ivoševic se osvrnuo i na cijenu maslinovog ulja, zakljucujuci da je istarsko trenutno najskuplje na svijetu. Prosjecna cijena po litri u Grckoj iznosi 2,7 eura, u Španjolskoj 3,2, u Francuskoj 5,2, u Italiji 7, a u Istri cak 20 eura!

- Cijena nikad nije problem ukoliko pronalazi tržište i opravdava je kvaliteta, kažu opinionmakeri. Ona u Istri je apsolutno opravdana s obzirom da je Istra medu rijetkima u svijetu branding svog maslinovog ulja izradila na svim poljima - po pitanju web-a, promotivnih materijala, nastupa na inozemnim sajmovima i specijalno realiziranim prezentacijama, dizajn boca i etiketa je medu vrhunskima i, što je najvažnije, proizvod je takav da omogucuje tržištu da prihvati takvu cijenu. Kod nas je prisutna butik proizvodnja, nasuprot, primjerice, Italiji koja ima ogromnu, strojnu proizvodnju. Samo talijanska regija Puglia ima 65 milijuna stabala maslina, dok ih je u Istri zasad milijun i pol. Treba reci i da imamo vrhunska ulja s izuzetno visokim ocjenama koja koštaju 10 ili 11 eura. Ukoliko nastavimo s takvim imidžom, edukacijom i prezentacijom maslinovih ulja, mislim da cemo je moci zadržati i da ce neka ulja postici i puno višu cijenu, dok ce se ostali ipak morati prilagoditi tržištu, rekao je Ivoševic.


Podijeli: Facebook Twiter