Dobrodošla Europo, zbogom IVA!

Za prijelaz granice samo nove osobne (Neven LAZAREVIĆ)
Za prijelaz granice samo nove osobne (Neven LAZAREVIĆ)

Nakon što Hrvatska uđe u Europsku uniju građani će, prema europskim direktivama, morati mijenjati niz osobnih dokumenata. Mijenjat će se vozačke dozvole, no oni s važećim dozvolama morat će ih promijeniti tek nakon njihova isteka, a najkasnije do 19. siječnja 2033., kazao je Dušan Miljuš, glasnogovornik MUP-a. Nove vozačke, koje će imati format kreditnih kartica, počet će se u državama EU-a izdavati od ponedjeljka.

Tako će i oni koji moraju izraditi novu vozačku u Hrvatskoj nakon 1. srpnja dobiti novi, plastificirani model. Zemlje članice imaju mogućnost izdavati dozvole s rokom valjanosti od 10 ili 15 godina, dok će ih profesionalni vozači morati obnavljati svakih pet godina.

Odgovori na česta pitanja građana vezana uz promjenu osobnih dokumenata mogu se pronaći na web-stranicama Ministarstva vanjskih poslova i europskih integracija. Ondje piše da će se hrvatskim registarskim pločicama morati dodati oznaka pripadnosti Europskoj uniji.

S druge strane, propisi RH kojima su regulirani postupci izdavanja putnih isprava u potpunosti su usklađeni s propisima Europske unije. Tako se već mogu ishoditi biometrijske putovnice koje su usklađene s europskim standardima.

Europska unija nema posebnih propisa koji bi regulirali zahtjeve vezane uz osobne iskaznice, nego su ta pitanja dana u nadležnost nacionalnim zakonodavstvima. No, važeće osobne iskaznice izdane prije 1. siječnja 2003. neće se više moći koristiti kao putne isprave za prijelaz državne granice.

Dobra je vijest za Hrvate koji često odlaze u inozemstvo da nakon pristupanja u punopravno članstvo Unije prestaje obveza provedbe mjera carinskog nadzora na granicama sa zemljama članicama EU-a. 

Ukidanje carinskog nadzora za Istrane koji šopingiraju u Italiji znači da će moći kupovati neograničeno, bez limita koji se danas primjenjuje (unos robe do 1.000 kuna bez plaćanja carine i PDV-a). Međutim, oni koji nakon 1. srpnja budu ulazili u Hrvatsku iz tzv. trećih zemalja, poput BiH ili Srbije, moći će unijeti robe bez PDV-a i carine u vrijednosti do 300 eura.

S pristupanjem EU-u, osobe s boravištem u Hrvatskoj više neće moći ostvarivati povrat plaćenog PDV-a za kupnju robe u maloprodaji zemalja članica. (Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter