Dobročinstvo kroz dječje oči, uši i ruke

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

U osnovnoj školi Stoja obilježen je Europski dan filantropije i zakladništva koji se po drugi put obilježava u cijeloj Republici Hrvatskoj, u kojem su se djeca u toj školi pojačano senzibilizirala i učila o važnosti filantropije, odnosno pomaganja onima kojima je to potrebno. Tjedan filantropije održava se od 25. rujna do 2. listopada u svim većim gradovima, a cijeli program objedinjuje Nacionalna zaklada za razvoj civilnoga društva. Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva odlučila je obilježiti ovogodišnji Tjedan filantropije zajedno sa OŠ Stoja gdje je organiziran događaj "Filantropija kroz dječje oči, dječje uši i dječje ruke".

- Djeca u školi posljednja dva tjedna u razredima uče o filantropiji, pišu, crtaju, izrađuju slike i mape, sve vezano uz filantropiju, koje su međusobno prezentirali u školskoj dvorani, rekla nam je upraviteljica Zaklade Helga Može Glavan, kazavši da je Tjedan filantropije i odlična prilika da djeca nauče da je upravo OŠ Stoja nastala na mjestu gdje se nekada nalazio Dom za siromašnu djecu i djecu bez roditeljske skrbi, a koji je bio izgrađen zahvaljujući donaciji pulskog filantropa Mate Koceića 1912. godine.

- U gotovo svim razredima djeca su se pripremala na satu razrednika kroz razgovore, crtanje i pisanje pjesmica ili sastava o filantropiji. Predstavnici svakog razreda prezentirali su danas što su zaključci u njihovom razredu, odnosno kako je tekla priprema i što djeca misle o filantropiji. Na kraju, intencija je zajedno sa djecom osmisliti konkretnu akciju koju će škola realizirati u narednom periodu, kazala je Može Glavan. Da žele i nadalje senzibilizirati djecu koliko je pomaganje važno, da je važno da njeguju suosjećanje i empatiju, potvrdila je i ravnateljica škole Zdenka Perović, kazavši da su ponosni na činjenicu da rade i djeluju u školi koja je nastala na temeljima nekadašnjeg doma za siromašnu djecu, odnosno upravo na temeljima filantropije te da će nastaviti njegovati tu tradiciju. Kazala je također da ovo nije prvi put da se škola uključuje u slične projekte, već da djeluju u sklopu Unicefovog programa za djecu Afrike, kroz Solidarnost na djelu, a u školi djeluje i grupa humanitaraca. Da će nastaviti u tom tonu, dokazuje činjenica da će na predstojećim Danima kruha, umjesto dosadašnjih tradicionalnih pečenja kruha i slastica, prikupljati plodove zemlje te ih donirati tamošnjem Mjesnom odboru koji će potom namirnice proslijediti potrebitima.

A da djeci tamošnje škole nije strano pomagati i činiti dobra djela, dokazuju i njihovi sastavi obješeni na zidovima škole na kojima su iznijeli svoja iskustva u pomaganju. Tako pišu da već pomažu bolesnim susjedima, sudjeluju s roditeljima u doniranju hrane i odjeće raznim udrugama i Crvenom križu. Svakako valja istaknuti da u gotovo svakom radu, djeca pozivaju i one koje to još nisu, da se priključe humanitarnom radu.

(N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter