Dobro znano, ali totalno drukčije

(T. TIDIĆ)
(T. TIDIĆ)

U Grožnjanu se od srijede odvija 17. Ljetna jazz škola HGM, a polaznike umijeću jazz muziciranja podučavaju renomirani mentori i glazbenici iz cijelog svijeta. Upravo mentori predstavili su se koncertom na grožnjanskoj pozornici Balwan City u srijedu u sklopu festivala Jazz is Back! BP, okupljeni u sastavu Jazz is Back All Stars.

Nastupili su tako gitarist Elvis Stanić, kontrabasist Robert Jukić, pijanisti Davor Dedić i Hakan Ali Toker, trombonist Luis Bonilla, bubnjar Karlheinz Miklin Jr. i pjevačica Renee Manning. Sve redom vrsni glazbeni znalci, ovi virtuozi su predstavili repertoar dobro znanih melodija poput "Blues in the Closet" i "Night in Tunisia", poigravajući se melodijama, reinterpretirajući dobro znana djela koja su u njihovoj izvedbi zvučala vrlo svježe, a sve je bilo prožeto izuzetnom dozom humora.

Zanimljiv je bio nastup turskog pijaniste Hakana Ali Tokera, koji je priredio mali eksperiment - svakom tonu ljestvice dodijelio je jedan broj, te je pozvao publiku da mu netko izdiktira svoj broj telefona. Slijedeći zadanu ideju, svaki od brojeva bio je određeni ton, od kojih je Toker složio melodiju i na licu mjesta stvorio zanimljivu kompoziciju u koju je, kako se skladba razvijala, ukomponirao i poznate jazz melodije ali i one iz klasične glazbe, poput "Turskog marša".

Držeći se koncepta da je melodija samo zadani početak, a kasnije je na glazbeniku da samoj skladbi udahne novi život, njujorška pjevačica Renee Manning izvela je jazz klasik "Autumn Leaves" u drukčijoj verziji, a isto je učinila i s "Take the A Train" i "Everyday I Have the Blues", te su sve pjesme začinjene s virtuoznim solo dionicama svih članova benda. U petak je na programu festivala Jazz is Back! BP blues koncert - u 21.30 sati nastupit će Mike Sponza & The Blues of the Month Club.(T. TIDIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter