Dobro za naš turizam: EU ukida vize za Tursku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ovotjedni dogovor Turske i Europske unije mogao bi, u konačnici, biti dobra vijest i za hrvatski turizam: Turska je pristala potpisati sporazum o readmisiji s EU-om, a zauzvrat počinju razgovori o ukidanju viza za turske državljane kada putuju u zemlje članice Unije.

Hrvatska je, zbog pristupanja Europskoj uniji, ove godine morala odustati od privremene suspenzije viza za turske državljane (kao i državljane još nekih zemalja, primjerice, Rusije). Taj potez naišao je na negodovanje domaće turističke industrije, zbog bojazni da će turisti iz Turske radije birati odmor u zemljama za koje im viza nije potrebna. Iako vize nisu pretjerano naštetile turističkim rezultatima, vijest da će ih EU s vremenom ukinuti svakako se može smatrati dobrom za domaći turizam.

Kako javljaju europski mediji, Turska i EU će sredinom prosinca potpisati sporazum o readmisiji, koji omogućava da se u Tursku vraćaju nezakoniti migranti koji su preko te zemlje došli na teritorij Europske unije. Zauzvrat, Unija je pristala na otvaranje pregovora o viznoj liberalizaciji. Prema tvrdnjama turskog ministra vanjskih poslova Ahmeta Davutoglua, izuzeće od viza za turske državljane moglo bi biti uvedeno najkasnije u roku od tri godine. Na zajedničkoj konferenciji za novinare u Bruxellesu bili su i povjerenica za unutarnje poslove Cecilia Malmström te povjerenik za proširenje Štefan Füle. (I. FRLAN/NL)


Podijeli: Facebook Twiter