Dobro posjecen recesijski Istrakon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U nešto skromnijem, recesijskom izdanju, rekli bi organizatori, u Spomen domu otvorena je jedanaesta istarska konvencija znanstvene fantastike i fantazije - Istrakon.

Konvenciju je predavanjem o manje poznatom piscu znanstvene fantastike i fantazije Fritzu Leiberu otvorio Marko Fancovic, nakon cega je magistar fizike Davor Jadrijevic Emard govorio o Teslinom bežicnom prijenosu energije.

Uslijedilo je vrlo posjeceno predavanje dr. Davora Horvatica pod naslovom "Što je to vrijeme?" na kojem je pokušao pobliže pojasniti vremensko-prostorne paradokse našeg svemira te postoji li mogucnost putovanja kroz vrijeme. Horvatic je intrigantnim predavanjem izazvao lavinu pitanja, a zanimljivo je bilo cuti da se specijalna teorija relativnosti koristi i u prakticne svrhe, primjerice kod GPS uredaja.



Premda su se posjetitelji vec razmilili na brojne strane (SF igre, kvizovi, glazbene slušaonice, karaoke…), ništa manje zanimljivo nije bilo ni na premijernom hrvatskom predstavljanju srpskih filmova fantastike i horora, koje je vodio direktor Festivala srpskog filma fantastike Jovan Ristic, inace jedan od organizatora konvencije ljubitelja fantastike Beokon.

Uz detaljna i strucna Risticeva pojašnjenja nastanka filmova, prikazana su dva kvalitetna srednjometražna filma koja su nastala u posljednja dva desetljeca: "Cudovište iz Tamiša" i "Prokletstvo ikone svetog Teodora".

Ipak, ono što godinama najviše privlaci ljude na ovu manifestaciju je vesela, prijateljska atmosfera u holu Spomen doma gdje se uz brojne popratne sadržaje može naci zanimljivih sugovornika o znanstvenim temama i onima na rubu znanosti.


Podijeli: Facebook Twiter