Dobrima božićnica, najboljima 13. plaća

Ilustracija
Ilustracija

Istarske tvrtke koje su se odazvale našoj anketi odgovorile su nam da će isplatiti svojim radnicima jednake božićnice kao i lani, a iznimka je prijevoznička tvrtka Brioni iz Pule, koja će isplate povećati. Lani je isplatila 2.000 kuna, a ove godine 2.400 kuna te će njihovi vozači i ostalo prateće osoblje dobiti i 13. plaću. Direktor Ante Kvasina nam se pohvalio da će za djecu svojih djelatnika imati poklone u vrijednosti 600 kuna po djetetu, što je zakonski maksimum. Toliko izdašna ove godine nije niti jedna druga tvrtka od 17 koje su nam odgovorile na postavljena pitanja - od gotovo stotinjak tvrtki koje smo to upitali.

Mrtvu utrku po pitanju najvećih božićnica godinama vode Sipro i Holcim. Umaška tvrtka Sipro u kolektivnom ugovoru ima predviđenu isplatu 13. plaće. Uz to svakom radniku će dati i bon u vrijednosti 400 kuna. Sipro proizvodi trake za pakiranje te zaštitne maske za autoindustriju i građevinarstvo. Većinski vlasnik tvrtke je talijanski Sicad.

Hrvatski Holcim dio je švicarske Holcim Grupe. Radnici njihove tvornice cementa u Koromačnu te kamenoloma u Plovaniji i Šumberu i ove će godine ostvariti pravo na božićnicu od neto 3.500 kuna. Osim božićnice, kao i svake godine, zaposlenici Holcima dobit će i poklon-bon vrijedan 250 kuna.

Sve ostale istarske tvrtke koje su se odazvale našoj anketi dijele manje, ali ipak izdašne božićnice. Plava laguna će ove godine, kao i lani, radnicima dati 2.500 kuna u gotovini i dar u naravi vrijedan 400 kuna.

Jednak iznos će dobiti i radnici TDR-a. Božićnicu od 2.500 kuna dobit će i radnici Lagune Novigrad te Calucema. Rockwool Adriatic će isplatiti 1.250 kuna, ali i po 1.000 kuna (bruto) za jubilarne nagrade radnicima koji su kod njih navršili pet godina staža.

U novcu i bonovima će božićnicu isplatiti i Arenaturist (1.500+400) svim stalnim i sezonskim radnicima u radnom odnosu na dan isplate. Duran će isplatiti 1.000 kuna u gotovini i 400 kuna u bonovima, a Maistrini radnici će dobiti po 400 kuna u bonovima te od 25 do 1.300 kuna, ovisno o dužini rada tijekom godine. Najveću isplatu u bonovima dobit će radnici Agrolagune (1.500) koji pored toga neće dobiti i isplatu na račun. Istraturist će podijeliti po 800 kuna božićnice i 400 kuna u bonovima. Tvrtka će navedene naknade isplatiti svim radnicima koji se na dan isplate nalaze u radnom odnosu. Iz umaškog hotelijera naglašavaju da će nagraditi i 82 radnika s jubilarnim nagradama ukupno vrijednim 220 tisuća kuna.

Najniže božićnice, od tvrtki koje su se odazvale anketi, dobit će radnici I.T.V.-a. Njihovi radnici će dobiti po 400 kuna u bonovima.

U Hrvatskoj je nekoliko tvrtki koje su izdašnije od Sipra i Holcima po isplati božićnica, a najpoznatija je Drogerie markt (DM). Ona će svojim radnicima isplatiti još jednu plaću. Prosječna neto plaća u toj kompaniji iznosi gotovo 8.000 kuna. Božićnice koje isplaćuju najbolje tvrtke iz ostatka Hrvatske su na razini božićnica koje isplaćuju najbolje istarske tvrtke, i nisu ni približne onima u DM-u. (Paulo GREGOROVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter