Dobrilinom knjigom zaključena Dobrilina godina

Predstavljanje Dobriline doktorske disertacije "De Confessione sacramentali"
Predstavljanje Dobriline doktorske disertacije "De Confessione sacramentali"

Otvaranjem izložbe "Juraj Dobrila 1812. - 1882." u Državnom arhivu u Pazinu zaključena je Dobrilina godina, kako je pazinski gradonačelnik Renato Krulčić, nazvao događanja kojima se cijele ove godine obilježavalo djelo biskupa preporoditelja, po mnogima najvećeg sina Istre u njenoj dugoj povijesti.

Otvaranju izložbe, koja je već bila postavljena u Poreču, prethodilo je predstavljanje Dobriline doktorske disertacije "De Confessione sacramentali", koja je obranjena 1842. godine.

Recenzent Marino Manin pročitao je dio mišljenja predsjedavajućeg ispitnog povjerenstva na Bečkom Augustineumu kako je Juraj Dobrila uspješno obranio disertaciju i oduševio publiku, koja je pratila javnu obranu radnje.

Ovime je Dobrila svrstan među ugledne intelektualce svoga vremena. Iako se nakon toga mogao opredijeliti za sveučilišnu karijeru izabrao je svećenički poziv i javnu djelatnost. Dobrilina disertacija od velike koristi za širu društvenu povijest pisana je latinskim jezikom, a za njen uspješan prijevod na hrvatski zaslužan je dr. Mate Križman.

Mihovil Dabo naglasio je kako je Dobrila prvenstveno bio svećenik, a tek potom javni djelatnik. Dodao je, kako je prema dokumentima iz tog vremena Dobrila za biskupa imenovan zato jer je bio najsposobniji crkveni dostojanstvenik tog vremena u ovim krajevima. Oni koji su ga izabrali nisu pogriješili jer je Dobrilina uloga u našoj povijest velika, a predstavlja temelj čitavog političkog pokreta Hrvata i Slovenaca u Istri. Međutim kad se danas govori o Dobrili više se govori o nacionalnoj komponenti, a vrijednost ove  knjige je upravo u tomu što predstavlja Dobrilu kao teologa, rekao je Dabo.

Crkveni povjesničar Marko Medved istaknuo je, a što je i Dobrila zapisao, kako je cilj ove disertacije: "Na temelju djela pisaca kršćanske starine ukazati na neutemeljenost nauka protestantske teologije o sakramentu ispovjedi." Medved je obrazložio promjene u sakramentu ispovjedi kroz povijest, dodajući kako Dobrilinu disertaciju treba promatrati u povijesnom kontekstu, jer je nastala prije ekumenskih ideja.

Na kraju je Elvis Orbanić, ravnatelj Državnog arhiva u Pazinu, nedvojbeno jedan od najzaslužnijih što se Dobrilina disertacija obranjena 1842. godine, a sada s komentarima, našla među tvrdim koricama, zahvalio svima koji su pomogli u objavljivanju ove knjige kojom je zaključena godina velikog jubileja biskupa dr. Jurja Dobrile.  (M. RIMANIĆ)                                                                                                                   


Podijeli: Facebook Twiter