Dobrilini osnovci iz Rovinja najbolji u obje kategorije

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iznimno je bilo vidjeti 260 učenica i učenika trećih i četvrtih razreda istarskih osnovnih škola koji su sudjelovali na ovogodišnjem županijskom natjecanju u sportskom programu "Veli Jože". Upravni odjel za obrazovanje, sport i tehničku kulturu Istarske županije snažno podržava uključivanje što većeg broja djece svih školskih uzrasta u sportske aktivnosti pa je stoga istarski Školski sportski savez u prošloj školskoj godini krenuo sa sportskim programom "Veli Jože" za mlađe osnovce.

Učenici 11 škola

U konkurenciji 3. razreda nastupili su učenici iz 11 istarskih osnovnih škola, a među njima najuspješniji su bili mališani rovinjske OŠ Jurja Dobrile, a iza njih plasirala se OŠ Vladimira Nazora, također iz Rovinja, te OŠ Marije i Line iz Umaga. Četvrta pozicija pripala je pulskoj OŠ Veruda, peta rovinjskoj OŠ V. Nazora, šesta pulskoj OŠ Centar, a sedma medulinskoj OŠ Dr. Mate Demarin. Slijede pulska OŠ Šijana, OŠ Marčana, OŠ Veli Vrh iz Pule te labinska OŠ Ivo Lola Ribar.

Rovinjski osnovci iz Dobriline škole bili su najbolji i u konkurenciji 4. razreda. Slavili su ispred pulske OŠ Kaštanjer i umaške OŠ Marije i Line. Potom slijede OŠ Joakima Rakovca iz Svetog Lovreča, pulska OŠ Vidikovac, rovinjska OŠ V. Nazora, pulske OŠ Centar i OŠ Veruda te OŠ Marčana.

Medalje i pehari

Program natjecanja proizlazi iz redovnog programa nastave tjelesne i zdravstvene kulture i sastoji se iz motoričkih zadataka na ekipnom štafetnom gimnastičkom poligonu. Svi su nagrađeni medaljama za sudjelovanje, a tri prvoplasirane škole peharima i medaljama za poredak. Ono što raduje, svi učenici koji su sudjelovali na natjecanju ocijenili su iskustvo s programom vrlo zadovoljavajućim, a njihovi mentori zanimljivim i pedagoški prilagođenim razvojnom razdoblju.

Bujskim osnovcima državna bronca u rukometu

U Poreču je održana završnica Državnog prvenstva školskih sportskih društava za osnovce. Istarsku županiju predstavljale su pulske osnovne škole Vidikovac (košarka), Veli Vrh (badminton) i Veruda (šah) te Mate Balote iz Buja (rukomet) i Vladimira Nazora iz Pazina (mali nogomet). Istarski učenici su prošli kroz općinska i gradska natjecanja, potom županijska te polufinale državnog prvenstva i u Poreč su stigli kao najbolji predstavnici istarskog školskog sporta te se u državnom finalu natjecali u konkurenciji 84 školska sportska društva osnovnih škola u sedam sportova: rukomet, mali nogomet, košarka, odbojka, stolni tenis, badminton i šah.

Na žalost, iako su mnogi bili blizu, jedinu medalju i to brončanu osvojili su učenici OŠ Mate Balote iz Buja u rukometu. Učenici pulske OŠ Vidikovac u košarci su bili peti, učenice pulske OŠ Veli Vrh u badmintonu četvrte, kao i pazinski malonogometaši, dok su učenici OŠ Veruda u šahu zauzeli šesto mjesto. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter