Dobrić Bedrina nova ravnateljica Doma u Raši

Sanja Dobrić Bedrina
Sanja Dobrić Bedrina

Sanja Dobrić Bedrina nova je ravnateljica Doma za starije osobe Raša koja je na tu dužnost imenovana posljednjeg dana mjeseca siječnja odlukom upravnog vijeća toga Doma.

Imenovana je na mandat od četiri godine, dok je istodobno na istoj sjednici dužnosti vršitelja dužnosti ravnateljice razriješena Slavica Radovčić iz Pule koja je dužnost obnašala od rujna protekle godine. Dobrić Bedrina završila je 2009. godine Pravni fakultet u Rijeci čime je stekla zvanje diplomirani pravnik, od 2011. godine radi na poslovima javne uprave u Gradu Labinu, dok 2015. godine prelazi u Lokalnu akcijsku grupu "Istočna Istra". Koncem iste godine imenovana je voditeljicom Lokalne akcijske grupe u ribarstvu "Alba". Rašanska je općinska vijećnica s liste IDS-a, te predsjednica općinskog odbora za socijalnu skrb, te općinskih komisija za izbor i imenovanje, te za statut i propise.

Iskaznica ili struka?

Ravnatelj se bira prema Zakonu o socijalnoj skrbi, a o kandidatima prema statutu odlučuje peteročlano upravno vijeće Doma (tri predstavnika osnivača odnosno Istarske županije, jedan predstavnik radnika i jedan predstavnik korisnika/skrbnika). Prvi je natječaj za mjesto ravnatelja upravno vijeće raspisalo u srpnju, ali ga je bez obrazloženja poništilo tijekom kolovoza. Ponovno je raspisan u listopadu, da bi ponovno bez obrazloženja bio poništen tijekom studenog mjeseca. Treća sreća natječaja upravnog vijeća dogodila se s prosinačkim natječajem koji je amenovan posljednjeg dana siječnja.

Zbog toga je imenovanja na sjednici Županijske skupštine prije tri dana prosvjedovao županijski vijećnik Branko Ružić (ID) optuživši županijske vlasti da je u izboru presudila "članska iskaznica IDS-a, a ne struka" budući da se na natječaj koji je dvaput poništavan između ostalih javila osoba "iz ministarstva socijalne skrbi koja je mogla dati veliki doprinos ustanovi". Predložio je raspuštanje upravnog vijeća, poništenje rješenja i raspisivanje novog natječaja.

Smješten 61 korisnik

Županijska pročelnica za zdravstvo i socijalnu skrb Sonja Grozić-Živolić odgovorila je da je odabir ravnatelja u ingerenciji upravnog vijeća, u koje ima puno povjerenje te koje sukladno propisima ima diskrecijsko pravo odabrati kandidata. Inače, Dom za starije osobe Raša javna je ustanova socijalne skrbi u kojoj usluge smještaja koristi 61 korisnik, usluge boravka u dnevnom centru na Marcilnici koristi trenutno desetak korisnika, a izvaninstitucionalne usluge pomoći u kući petnaest korisnika. (I. AHMIČEVIĆ/A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter