Dobri vinari uspjeli izvuci maksimum iz malvazija

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Enolog, dr. sc. Mario Staver, viši predavac na strucnom studiju vinarstva rijeckog veleucilišta, od prve je Vinistre u ocjenjivackoj komisiji, a posljednjih desetak godina voditelj je ocjenjivanja. Razgovarali smo s njim o najvažnijem detalju Vinistre, onom "iza pozornice" - ocjenjivanju uzoraka vina.

Iz dugogodišnjeg iskustva Staver se sjeca da je prvih godina, dok je broj uzoraka bio ispod 200, ocjenjivanje bilo smješteno u dvorani Instituta za poljoprivredu i turizam. Imali su jednu komisiju koja je ocjenjivala dva-tri dana. Kako se Vinistra širila, ocjenjivanje je preseljeno u Turisticko-ugostiteljsku školu Antona Štifanica, a tri komisije radile su u ucionicama. Posljednjih godina vina ocjenjuju u hotelu Diamant, a povremeno su koristili i prostore u hotelima Plave lagune.

- Ove smo godine imali rekordan broj od šest komisija za Svijet malvazije i osam za Vinistru, s više od 80 strucnjaka, a uspjeli smo s hotelom Diamant dogovoriti korištenje dvaju prostranih, svijetlih i klimatiziranih dvorana te dva manja prostora za obradu podataka, kaže dr. Staver.

Ove godine imali su dovoljno vremena detaljno odraditi savršenu pripremu za ocjenjivanje - od klasificiranja i šifriranja uzoraka do slaganja po propisanim kriterijima, što je jedan od preduvjeta dobrog ocjenjivanja. Bitno je pomogla i kompjuterska podrška pracenja i nadzora ocjenjivanja, ali i cinjenica da su imali dva tjedna više nego ranijih godina. Posao ocjenjivaca bitno je olakšan cinjenicom da su ocjenjivali desetak uzoraka manje nego inace.

- Svi uzorci malvazije ocjenjivani su prema kriterijima OIV-a (krovne medunarodne udruge vinara i vinogradara), što podrazumijeva stalno prisustvo javnog bilježnika, od unosa podataka o uzorcima do rezultata ocjenjivanja. Prema tim kriterijima broj uzoraka za komisiju je limitiran na 45, a mi smo ih ove godine imali izmedu 35 i 40. Osim toga, morali smo zadovoljiti i kriterij od 50 posto stranih ocjenjivaca i više od polovice enologa. I na kraju, nije lako složiti komisiju koja ce svima biti po volji. Znam da uvijek ima proizvodaca koji su nezadovoljni rezultatima ocjenjivanja i žao mi je zbog toga, jer vinari ulažu puno truda.



Zato svako ocjenjivanje pocinjemo istim uzorkom vina koji svi ocjenjuju i onda usporedujemo odstupanja. Ne može se uspostaviti jedinstven kriterij, ali se može pokušati postici velika objektivnost. Unatoc velikom broju ocjenjivaca, odstupanja su na probnim uzorcima stvarno bila mala, na primjer, raspon ocjena je bio izmedu 81,5 i 82,5, saznajemo od Stavera.

I na kraju, kakav je konacni rezultat za istarska vina?

- Znacajno je manje medalja za mlada vina, osobito crna, što je posljedica iznimno loše vinogradarske godine, pune kiše i bolesti. Ipak, dobri vinari uspjeli su izvuci maksimum iz malvazija, pa je dobivena kvaliteta jako dobra, ali je manje uspješnih mladih crnih vina iz lanjske berbe. Veseli cinjenica da su zrela vina ove godine dobila puno medalja, što govori u prilog hrabrim i vještim podrumarima koji se okrecu proizvodnji kvalitetnih trajnih vina, ocjenjuje voditelj ocjenjivanja ovogodišnjih uzoraka za Vinistru.

Na ovogodišnjoj izložbi izostala su neka od velikih istarskih vina i proizvodaca - od Roxhanicha preko Claja i Stancije Meneghetti do Coronice Gran Terana. Staver kaže da mu je žao, ali da svaki proizvodac samostalno odlucuje kamo ce poslati vino na ocjenjivanje i natjecanje.

- Neki od spomenutih vinara rade specificna vina koja se ne moraju svakome svidjeti, pa je logicno da ih šalju na izložbe na kojima ce biti slicnijih vina za usporedbu. Oni drugacije pristupaju proizvodnji i imaju drugaciji proizvod na kraju, a moguce je da vino koje je tako specificno u masi uzoraka na kraju bude precijenjeno ili podcijenjeno, veli Mario Staver.


Podijeli: Facebook Twiter