Dobri filmovi u vodnjanskom kinu na otvorenom


Cilj je filmu vratiti dominantno mjesto u životu te građanima ponuditi filmove koji imaju umjetničku i edukativnu vrijednost, kaže ravnatelj PUO-a Vodnjan Sandro Manzin * Film može biti veliki pokretač društvenih ideja i promjena, veli Matija Debeljuh

Program vodnjanskog art-kina "Cineast", koji će svakog četvrtka iduća dva mjeseca na adresi Portarol 31 (stara uljara), prikazati osam dobrih, nagrađivanih stranih filmova, predstavljen je ovog tjedna u prostorijama Pučkog otvorenog učilišta Vodnjan.

Tom je prilikom ravnatelj učilišta Sandro Manzin naglasio da je vizija Pučkog otvorenog učilišta Vodnjan, uz edukativne programe koje učilište organizira i provodi, građanstvu ponuditi i kvalitetne kulturno-umjetničke i zabavne programe.

- S tom svrhom, ovo ljeto organiziramo open-air kino kojim promoviramo filmsku kulturu, istražujemo nezavisna područja kulturne industrije te uključujemo lokalno stanovništvo u kulturne događaje. Cilj pokretanja ove inicijative je filmu vratiti dominantno mjesto u životu te građanima ponuditi kvalitetne filmove koji imaju umjetničku i edukativnu vrijednost, čime se rješava problem zanemarenosti umjetničke dimenzije filma u šire publike, istaknuo je Manzin.

Matija Debeljuh, umjetnički savjetnik i selektor programa art-kina "Cineast" naglasio je da je prvobitna ideja vodilja koja se proteže od samih početaka približiti autorski film publici.

- Treba produbiti svijest da film, zapravo, može biti veliki pokretač društvenih ideja i promjena. S obzirom da je ovo prva godina prikazivanja, i projekcije su na otvorenom u obliku kina pod vedrim nebom, "Cineast" kreće s nešto popularnijim naslovima, filmovima koji su prikazani na važnim filmskim festivalima, prepoznatljivih filmskih redatelja.

Ideja ovog art kina je da nastavi s programom i nakon ljetnog prikazivanja na otvorenom, s jasnom autorskom koncepcijom i koncentracijom na autorski film i nezavisnu kinematografiju te, isto tako, s nekim tematskim i stilskim programom posvećenim nekom određenom autoru ili zemlji, poručio je Debeljuh.

Vizualni identitet art-kina "Cineast" izradio je Studio Dota (Davorka Tumpić, Tina Erman i Anselmo Tumpić), a realizaciju projekta omogućilo je Pučko otvoreno učilište Vodnjan, uz financijsku potporu Grada Vodnjana i Hrvatskog audiovizualnog centra. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter