Dobri div u središtu brojnih programa

Plakat večerašnjeg koncerta
Plakat večerašnjeg koncerta

Ovoga će se petka i subote po četvrti put u Motovunu održati Festival Velog Jože, najavili su u srijedu na konferenciji za novinare u općinskoj vijećnici direktorica Turističke zajednice Općine Motovun Iva Jeletić Prodan, motovunski načelnik Tomislav Pahović i Ozren Grbavčić iz agencije Illustris-travel.

Kreativne radionice

Već u petak, kada je program posvećen prije svega djeci, na motovunskim ulicama oživjet će najpoznatija legenda vezana za ovaj gradić. Organizatori su pripremili brojne kreativne radionice koje počinju već u 9 sati ujutro, a na programu su i predstavljanje divovske knjige Velog Jože, oslikavanje divovske siluete dobrog diva Velog Jože na velikom platnu, svečani mimohod vitezova, izložbe, priče i pjesme, srednjovjekovna uprizorenja, sajam starih zanata, te nastupi uličnih izvođača. Dječji će dan završiti oko 14 sati igrokazom "Dječak Pavao".

U subotu program počinje u 15 sati igraonicom "Mordele i zaigrane Koze", dok će se u 18 sati svečano otvoriti kulturno-edukativni centar "Motovun- povijest u pokretu" u hotelu Kaštel. Uslijedit će viteški turnir Udruge Kaštel iz Svetvinčenta, izložba "Ilustrirana knjiga Veli Jože" autora Tonija Buršića, predavanja Korada Korlevića "Mitska bića istarskog poluotoka", zatim predstavljanje stripa "Mr. Joe" na projekcijskom platnu. Najavljen je i popularni "3d mapping" na tornju crkve, zatim predstava "Ljuti vatreni zmaj" udruge Istra Inspirit.

Novost je nagradni natječaj za sve one koji budu uslikali autoportret u Motovunu ("selfi") tijekom festivala i sliku objavili na facebook ili instagram stranici festivala, "lajka" stranicu festivala i hotela Kaštel Motovun. Tročlani žiri organizatora će birati najbolju fotografiju koja je objavljena od 3. do 10. lipnja. Pobjednika će objaviti 14. lipnja, a za nagradu će dobiti noćenje s doručkom za dvije osobe u hotelu.

Divovska skulptura

Posjetitelji će tijekom poslijepodneva moći razgledati skulpturu Velog Jože visoku šest metara, skulpturu Velog Jože od drveta, divovsku knjigu "Probudite snagu diva u sebi", a bit će tu i izlagači stripova, tematskih figurica i ukrasnih predmeta. Kraj festivala obilježava se puštanjem lampiona "Moja divovska želja" u 22 sata.

Organizatori festivala su Općina Motovun, Turistička zajednica Općine Motovun i turistička agencija Illustris - travel. U realizaciji samog projekta uključene su razne udruge, dječji vrtići i škola, institucije, stari zanatlije i vanjski suradnici. Cijena ulaznica za programski dio festivala je 25 kuna, za djecu od osam do petnaest godina 15 kuna, a za djecu mlađu od osam godina ulaz je  besplatan. Obiteljski paket koji se sastoji od četiri ulaznice, po dvije dječje i dvije odrasle s lampionom uključenim u cijenu iznosi 70 kuna. Ulaz u grad u dio u kojem se ne odvija program festivala je slobodan. (A. DAGOSTIN)


Podijeli: Facebook Twiter