Dobra zabava uz blještavilo jazza, swinga i funka

Big band Roxy s Petrom Matoševićem i Orjenom Riđanovićem (M. RIMANIĆ)
Big band Roxy s Petrom Matoševićem i Orjenom Riđanovićem (M. RIMANIĆ)

Ususret božićnim blagdanima u dvorani Istra pazinskog Spomen-doma koncert je održao porečki Big Band Roxy pod vodstvom Petra Matoševića, u kojem svira i nekoliko Pazinaca. Ovaj jedini amaterski big band u širem okruženju nastao je 2011. u sklopu udruge Glazbena fabrika, na poticaj mladih porečkih glazbenih entuzijasta Petra Matoševića, Dragana Radakovića i Jurice Prodana. Orkestar je tijekom samo četiri godine djelovanja ostvario mnoge zapažene nastupe, a sada su ga napokon imali prigode čuti i Pazinci. Big Band Roxy na pazinskom se koncertu uz gosta solista Orjena Riđanovića na gitari predstavio repertoarom mega popularnih klasika jazza, latinoameričke i filmske glazbe.

Pljesak publike

Pod ležernim Matoševićevim vodstvom Big Band Roxy na pozornici s lakoćom izvodi vječne melodije, čije se pozitivne vibracije, upravo nekonvencionalnom komunikacijom između dirigenta i orkestra, prenose na publiku. Zapravo na njihovim se koncertima svi zabavljaju, publika i izvođači, svi uživaju, glazbenici i slušatelji. To je zapravo najbolji put da glazba dopre do slušatelja, pa i onog rezerviranog prema jazzu i sličnim glazbenim izričajima. Nezahvalno je bilo koga izdvajati iz orkestra jer svi se doista trude najbolje što mogu odraditi posao, odsvirati im povjerene dionice. Naravno kao i u svakom, a poglavito amaterskom orkestru ima dobrih i boljih glazbenika. U ovom slučaju to nije presudno jer Big Band Roxy sasvim dobro zvuči, i svakog će poklonika dobre glazbe njihove izvedbe izazvati na reakciju, na aplauz, na pljesak, koji se često čuo na njihovom koncertu u pazinskom Spomen domu. Nije u publici bilo onih koje nije dirnula njihova izvedba, koji nisu barem zacupkati na swing, funk ili obradu neke pop uspješnice Big Band Roxya.

Ležernost i virtuoznost

Cjelovitijem je ugođaju doprinio i vrstan gitarist Orjen Riđanović, koji je svojim solo dionicama nasuprot prštavim zvukovima puhača dodavao ležernost. No, u gitarističkim "dijalozima" sa gitaristom Big Band Roxya Zoranom Schmitzom do izražaja dolazi Riđanovićeva virtuoznost. Kako se sva ta ležernost orkestra ne bi rasplinula velika zasluga pripada izvrsnom bubnjaru Draganu Radakoviću. Nije on samo okosnica ritam sekcije već i pokretač, majstor koji drži tempo, ali i briljira u solo dionicama. U svakom slučaju Big Band Roxy ima potencijala za afirmaciju na glazbenoj sceni, dakako onoj u kojoj uživaju jazzoljubci, ali oni koji ih imaju prigode poslušati imaju velike šanse da to postanu.

Pazinski koncert koji su organizirali Pučko otvoreno učilište u Pazinu i Glazbena fabrika bio je dobra prilika da se publika upozna s izvedbama Big Band Roxya, ali i glazbom koju izvode, koja u ovo predblagdansko vrijeme širi dobre vibracije i zasigurno pozitivno djeluje na slušatelja, na osobu koja može prihvatiti sve ono najljepše što "zvonka radost" svakomu može pružiti. (Mirjan RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter