Dobra tržišta rada zatvaraju nam vrata

Ilustracija (M. MIJOŠEK)
Ilustracija (M. MIJOŠEK)

Talijanski sindikati traže od svoje vlade da od 1. srpnja omogući slobodno zapošljavanje hrvatskih radnika. Hrvatska sindikalna središnjica, SSSH, izvijestila je na svojim stranicama o tom potezu talijanskih kolega, navodeći da su talijanske središnjice CGIL, CISL i UIL "zatražile od talijanske Vlade da ne primjenjuju prijelazne odredbe o ograničavanju slobode kretanja radnika iz Hrvatske, već da im se omogući puna sloboda kretanja u zemljama Europske unije".

No, pitanje je koliko će se hrvatskim radnicima nakon 1. srpnja i ulaska u EU isplatiti tražiti posao u Italiji ili nekim drugim državama koje su već najavile da neće uvoditi ograničenja za radnu snagu iz nove zemlje članice. Podaci Eurostata pokazali su jučer da je nezaposlenost u Italiji, trećem po veličini gospodarstvu eurozone, i u travnju malo porasla te sada iznosi 12 posto.

Sličnu razinu nezaposlenosti imaju i mnoge druge članice EU-a koje su najavile da, nakon 1. srpnja, neće uvoditi ograničenja za kretanje radnika iz Hrvatske. Primjerice, Irska u kojoj je u travnju nezaposlenost bila 13,5 posto. U Slovačkoj, koja također ne bi trebala zaustaviti priljev hrvatske radne snage, stopa nezaposlenosti iznosila je 14,5 posto, a u Litvi 12,5 posto. U Češkoj je situacija nešto bolja: prema podacima europskog statističkog ureda, nezaposlenih je u toj zemlji u travnju bilo 7,2 posto.

Češki premijer Petr Nečas izjavio je prije dva tjedna da njegova zemlja neće ograničavati zapošljavanje hrvatskih radnika jer je na primjeru vlastitih državljana zaključila da su ograničenja koja su 2004. postavljena Česima bila nepotrebna.

Eurostatovi podaci pokazuju da sve te zemlje, doduše, i dalje imaju manju stopu nezaposlenosti od Hrvatske - za koju se procjenjuje da ima 18,1 posto nezaposlenih (što je vrlo blagi pad u odnosu na mjesec ranije). Ipak, očito je da prave prilike za posao, zasad, postoje u državama koje su već potvrdile namjeru da ograniče pristup hrvatskih državljana svom tržištu rada.

Među njima su, primjerice, Nizozemska u kojoj je u travnju bilo 6,5 posto nezaposlenih te Njemačka koja bilježi nezaposlenost od 5,4 posto. Nisku stopu nezaposlenosti, ispod četiri posto, imala je i Norveška. Iako nije članica EU-a, Norveška je dio Europskog ekonomskog prostora te primjenjuje europska pravila o slobodi kretanja. Zato je Norveška konfederacija sindikata  zatražila od svoje vlade da ograniči pristup hrvatskim državljanima na norveško tržište rada.  (I. FRLAN/Novi list)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter