Dobra suradnja lokalnih vlasti i privatnog sektora

Ugledni gosti iz Švicarske u Holcimovoj tvornici u Koromačnu
Ugledni gosti iz Švicarske u Holcimovoj tvornici u Koromačnu

Veleposlanik Švicarske Stefan Estermann, te župan Istarske županije Valter Flego susreli su se u Holcimovoj tvornici cementa u Koromačnu, najvećoj švicarskoj investiciji u Hrvatskoj. Privatizacija Holcimove tvornice cementa u Koromačnu još uvijek se spominje kao primjer uspješne privatizacije.

Ubrzati upravne procedure

Osim toga, zbog primjene visokih standarda poslovanja Holcim Grupa u Hrvatskoj, zaslužuje i epitet,  švicarska kvaliteta. Stoga je veleposlanik Švicarske želio posjetiti tvornicu, te susresti se sa županom kako bi zajedno pronašli nove mogućnosti za poticanje gospodarstva u Istri.

Na početku sastanka, Alan Šišinački, predsjednik Uprave Holcima u Hrvatskoj predstavio je trenutnu situaciju u sektoru graditeljstva, te izuzetne rezultate koje je Holcim postigao prošle godine, u kojoj je poboljšao poslovanje za  34,7 milijuna kuna. Naglasak je stavio na Centar za inovacije i projekte, kao ključnu promjenu, kojom Holcim otvara mogućnost stvaranja novih prihoda kroz inovativne proizvode i usluge. U drugom dijelu sastanka Holcim je predstavio konkretne primjere suradnje s državnom i regionalnom administracijom, te potrebu za ubrzanjem upravnih procedura. Osim toga, naglasili su važnost zelene javne nabave, kojom bi se trebalo poticati korištenje lokalnih resursa jer ima višestruko pozitivan utjecaj na ekonomske cikluse na lokalnoj i regionalnoj razini kroz dodatno zapošljavanje.

Ulaganje kao ključ uspjeha

Nakon sastanka gosti su posjetili Holcimov Centar za inovacije i projekte, unutar kojeg je prošle godine otvoren laboratorij za beton, te postavljen poligon za testiranje novih mogućnosti betona.

- Ponosan sam što sam posjetio najveću švicarsku investiciju u Hrvatskoj i drago mi je što je plan 2015. Plus napravio pozitivan zaokret u poslovanju Holcima. Veseli me što ovdje vidim primjer dobre suradnje između lokalnih vlasti i privatnog sektora kojemu trebamo svi težiti. Vjerujem da je ulaganje u inovacije ključ uspjeha i održivog poslovanja što ste prepoznali kao svoju priliku, rekao je Estermann.

Susretu su prisustvovali i načelnica Općine Raša, Glorija Paliska Bolterstein, te gradonačelnik Labina, Tulio Demetlika, a nakon posjete Holcimu organiziran je i službeni prijem u Općini Raša, te stručno razgledavanje Raše i kreativnog obrta Merania u nekadašnjim pogonima posrnule Prvomajske. (Zapisao i snimio A. ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter