Dobra srdela zlata vrijedi

Ilustracija (foto: Enogastromama.wordpress.com)
Ilustracija (foto: Enogastromama.wordpress.com)

Neki dan mi je prijateljica Pava donijela punu zdjelu srdela. Donio joj sin čitavu kašetu, pa eto, neka nam se nađe. Znam da ribarski brodovi s Kvarnera svako jutro dođu rano na rivu s bogatim ulovom izvanrednih srdela samo, nikad mi se ne da otići i kupiti ih.

Ove koje sam dobila bile su uistinu odlične - dok sam ih čistila i prala, osjećala sam pod prstima čvrstinu i elastičnost tijela. Razmišljala sam na koji ću ih način pripremiti, mogućnosti je bilo na pretek jer od dobre srdele uistinu se mogu napraviti čuda. No, kako je vrijeme ograničavajući faktor odlučih se tek za dvije jednostavne i obične varijante - pržene i pohane. Da je bilo vremena, gdje bi nam bilo kraja?

U ovo korizmeno vrijeme kada su se mnogi odrekli mesa petkom, a neki i sve do Uskrsa, dobra srdela zlata vrijedi. Evo prijedloga za uživanje u ovoj zdravoj plavoj ljepotici. (V. MEDVEDEC)

Brudet od srdela s posuticama

Sastojci: pola kg srdela, 1 glavica luka, maslinovo ulje, malo češnjaka, 2 žličice brašna, 1 žličica vinskog octa, 1 žličica konšerve, listići kadulje; za pasutice: šaka brašna, jedno jaje i malo vode.

Priprema: Na ulju prepržiti luk, kada požuti dodati nasjeckan peršin i češnjak, propirjati neka omekša, dodati kadulju, koncentrat rajčice, malo pofrigati; umutiti brašno u malo vode, doliti ocat, sve uliti u posudu, doliti šalicu vode koliko je potrebno za šugo, prokuhati nekoliko minuta, na kraju dodati srdelu, još pet minuta pustiti da krčka. Pasutice se zamijese od brašna, jaja i vode, razvalja se tijesto i izreže u kvadratiće. (Istarska tradicijska jela)

 


Podijeli: Facebook Twiter