Dobra psihodelija Ozric Tentaclesa

Ozric Tentacles (snimio Danijel Bartolić)
Ozric Tentacles (snimio Danijel Bartolić)

Ovakve bendove ili voliš li ne voliš, kazao nam je sinoć jedan pulski poklonik i posjednik 20-ak albuma kultnog psihodeličnog space rock benda Ozric Tentacles za trajanja njihovog uspješnog koncerta na dobro popunjenoj glavnoj pozornici tvrđave Punta Christo.

Skoro dvoipolsatni nastup jednog od najutjecajnijih i najdugovječnijih instrumentalnih psihodeličnih bendova na svijetu bio je finale ovogodišnjeg izdanja Future Nature festivala.

Gradeći zavodljiv psihodelični space zvuk na klavijaturama i sugestivnim sampleovima, uz dobar bubanj-bas groove te povremene manje privlačne gitarističke heavy dionice, pritom obilno nižući složene progresive rock strukture uz povremene dub i reggae digresije, sinoć je predstavljen dio bogatog opusa ovog izvorno engleskog benda koji je startao daleke 1983. godine i čiji je jedini izvorni član u današnjoj postavi gitarist i klavijaturist Ed Wynne.

Na drugoj klavijaturi svira njegov sin Silan, na basu njegova partnerica Brandi, a za bubnjevima Balazs Szende.

Uz kontinuiranu psihodeličnu video podlogu u pozadini, koncert su otvorili skladbom "Bolshem", a nisu preskočili "Og-Ha-Be" s prvijenca "Tantric Obstacles" iz 1985., "Sploosh!", kao ni noviju "Mooncalf". Prije bisa koncert su, na radost njihovih poklonika koji su je s prvim tonovima prepoznali, priveli kraju pjesmom "Eternal Wheel".

Za cijelog koncerta instrumentalna kombinacija žanrova zvučala je kompaktno. Inače, hrvatska publika mogla je ovaj bend čuti u dva navrata u zagrebačkom klubu Močvara 2004. i 2010. godine.

Pulsko gostovanje Ozrica novi je kvalitativan iskorak organizatora festivala Future Nature, ljudi iz pulskog Marsrooma, koji već 12 godina silnim entuzijazmom, trudom i odricanjem grade ovaj festival psihodelične kulture i trance glazbe.

Protekla četiri festivalska dana nastupilo je 50-ak renomiranih inozemnih i domaćih trance DJ-eva i live act izvođača. Future Nature izrastao je prije 12 godina iz ljubavi prema prirodi i psihodeličnoj glazbi; a ovogodišnje izdanje bilo je posvećeno jedinstvenom istarskom pejzažu i prirodi. (Z. ANGELESKI)


Podijeli: Facebook Twiter