Dobra pjesma zbližava ljude


U Vrsaru, Pazinu i Rovinju održan je međunarodni festival zborova Musica Sacra u Istri na kojem je nastupilo više od 300 pjevača amatera iz raznih zemalja.

Izvrsne izvedbe

Treći po redu festival Musica Sacra u Hrvatskoj započeo je svečanim koncertom otvaranja u vrsarskoj u bazilici sv. Marije. Ondje su se u prvom dijelu koncerta predstavili zborovi M@gnificat i Chorus Augustini iz Slovačke, zbor Schola Cantorum Lorenzago di Cadore iz Italije, zbor Marjan iz Splita i zbor Mendule iz Vrsara. Uobičajeno je da na otvaranju festivala, prema izboru organizacijskog odbora, nastupi zbor koji se svojim postignućima istaknuo na domaćoj i međunarodnoj zborskoj sceni, tako su posjetitelje mogli ove godine uživati u izvrsnim izvedbama Pjevačkog zbora mladih "Josip Kaplan" iz Rijeke.

Kako je drugi dan festivala posvećen prijateljstvu i druženju, održani su koncerti prijateljstva u Vrsaru i Pazinu, na kojima su zborovi predstavili opušteniji, slobodniji program. U crkvi sv. Marije od mora nastupile u vrsarske Mendule, kao domaćini, zatim zbor Kapela Paulina Warasdin iz Varaždina i zbor Condura Croatiaca iz Zadra.

U koncertnoj dvorani Spomen doma, u suorganizaciji Pučkog otvorenog učilišta u Pazinu, nastupili su zborovi M@gnificat i Chorus Augustini iz Slovačke, Schola Cantorum iz Italije, zbor Marjan iz Splita, a domaćin je bio zbor Roženice iz Pazina. Ovim je koncertom ujedno obilježen i međunarodni dan zborskog pjevanja.

Zadovoljna publika

U nedjelju, središnjeg dana festivala, program je započeo pjevanjem zborova na prijepodnevnoj misi, a završio je svečanim koncertom u crkvi sv. Eufemije u Rovinju. Zborovi su se predstavili izborom iz svog sakralnog repertoara, a kroz program je vodio poznati operni pjevač i suradnik festivala Ronald Braus.

Zadovoljna publika oduševljeno je pozdravljala sve zborove a posebno je s odobrenjem prihvaćeno vrlo interesantno i efektno zajedničko izvođenje pjesme "Zdravo Marijo", Ivana pl. Zajca i Mozartove "Ave Verum Corpus" i himna festivala "Laudate omnes gentes" Gerharda Lagrangea, uz klavirsku pratnju Ines Perčić a pod ravnanjem maestre Ines Kovačić Drndić, ujedno i predsjednice festivala Musica Sacra.

Festival koji ima tradiciju dužu od 20 godina, a već se treći put održao u Istri. Domaćini dosadašnjih festivala bile su Austrija, Češka, Slovačka, Italija i Slovenija, a zahvaljujući mješovitom pjevačkom zboru Roženice iz Pazina i tvrtki Vedras d.o.o. uz podršku tvrtke Maistra d.d., Grada Pazina, POU Pazin i Turističke zajednice Vrsar, na kartu festivala se prije tri godine ucrtala Hrvatska s tendencijom da postane njegov tradicionalni domaćin. (M. RIMANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter