Dobra oprema presudna za hitnu daleko od bolnica

Ekipa umaške ispostave Zavoda za hitnu medicinu
Ekipa umaške ispostave Zavoda za hitnu medicinu

Ovih je dana u Umagu započela akcija prikupljanja sredstava za kupnju opreme za ispostavu Hitne medicinske službe, koja je prerasla u humanitarnu kampanju pod nazivom  #HitnaJeBitna. U akciju su se uključile mnogobrojne udruge, institucije, gospodarski subjekti  i pojedinci s područja Umaga, Buja i Novigrada i okolice.

Umaška Hitna medicinska služba koja postoji više od 25 godina, ugovorena od strane HZZO zdravstvena je ustanova gdje se pacijenti mogu obratiti od 0 do 24 sata.

Kraće odsustvo liječnika

- Specifičnost hitne službe Umaga je veliko područje za koje skrbi, oko 360 četvornih kilometara te velika udaljenost do bolnica. Transport pacijenata do Rijeke udaljene 110 ili Pule udaljene 90 kilometara povlači za sobom i odsutnost liječnika i tima hitne  pomoći u Umagu za vrijeme transporta bolesnika u udaljenu bolnicu. Treba uzeti u obzir vrijeme odsustva liječnika od oko četiri sata kod transporta bolesnika u Rijeku, odnosno više od dva sata kod transporta u Pulu. A sve to uz višestruko povećanje broja stanovnika i obima posla tijekom turističke sezone, navela je voditeljica umaške ispostave Hitne medicinske službe Jovanka Popović Glavičić.

U suradnji sa Zavodom za hitnu medicinu Istarske županije i Istarskim domovima zdravlja, Grad Umag je postigao dogovor sa Županijom o adaptaciji i dogradnji prostora za potrebe umaške Hitne medicinske službe. Veći dio radova financira Grad Umag i to u iznosu od milijun kuna.

Grad je pokrenuo niz humanitarnih aktivnosti pod zajedničkim nazivom #HitnaJeBitna, čiji je cilj prikupljanje sredstava za nabavku nužne opreme za kvalitetnu dijagnostiku, a medicinskom osoblju olakšalo bi se donošenje odluke o upućivanje pacijenata u bolnicu. Također, smanjilo bi se odsustvo liječnika u umaškoj ispostavi HMS.

Novo vozilo

Prikupljenim će se sredstvima nabaviti nužna medicinska oprema u vrijednosti od oko 300.000 kuna koja uključuje hematološki brojač  i uređaj za CRP za pretragu krvi, EKG uređaj, FAST ultrazvučni  uređaj za brzu dijagnostiku hitnih stanja, tri nova bolnička ležaja za smještaj i akutno liječenje bolesnika te telemedicinski uređaji i  oprema za efikasniju suradnju i konzultacije sa specijalistima pulske bolnice i palijativnom službom Istarskih domova zdravlja. Osim poboljšanja uvjeta rada za trideset djelatnika umaške ispostave, Zavod za hitnu medicinu Istarske županije osigurat će jedno novo i kompletno opremljeno vozilo u iznosu od 350.000 kuna.

Do sada je prikupljeno oko 86.000 kuna organizacijom raznih događanja kao što su biciklijada od Umaga do Bratislave, dječje predstave umaških vrtića Duga i Vrtuljak, aktivnosti u mjesnom odboru Punta, aktivnosti tijekom Umagičnih blagdana, baletnom predstavom škole "Carlotta Grisi", a u prikupljanje sredstava su se uključili i brojni gospodarski subjekti iz Umaga, Buja, Brtonigle, Novigrada, Oprtlja i Grožnjana. (T. GRGIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter