Dobra jela iz televizijskog lonca

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Moram priznati da nikada nisam gledala jutarnji TV program, pa ni onaj što se tice kuhanja, jer sam u to vrijeme ili jurila na posao ili prije odlaska u kuhinji sama pripremala nešto za rucak. No, zato mnoge moje prijateljice i poznanice prate jutarnje savjete za dnevno rucavanje, a mnoge od njih poslije i pripremaju jela iz emisije "Dobro jutro, Hrvatska".

Upravo su ta jela, kako izdavac navodi, "od Slavonije do Dalmacije, od Zagorja do Istre, od tradicionalnih jela do egzotike" prava kuharica, dapace, svojevrsna kulinarska antologija, vodic kroz Hrvatsku. Izbornici su pritom bili voditelji ove popularne emisije u proteklih 15 godina: Željka Fattorini, Drago Celizic, Blaženka Leib, Davor Meštrovic, Suzana Pardacer, Mirko Fodor i Karmela Vukov-Colic.

Pod geslom "Kuhinja - znanost, umjetnost i ljubav", dio svojih gostiju i njihovih jela predstavlja Željka Fattorini. Izdvajam zanimljivo jelo, komišku pogacu, što se priprema od srdela ili incuna, luka i tijesta. Drago Celizic radio je 12 godina u jutarnjoj emisiji HTV-a, a taj su period, kako veli, obilježile upravo kuharske majstorije. Iz njegova izbora predlažem okruglice od kruha (semel knedle), koje tako volim s lovackim gulašom ili kotlicem.

- Dok kuhate, imajte na umu da obrokom hranimo tijelo, ali i dušu, recenica je kojom se rukovodi Blaženka Leib. Medu zanimljivim receptima evo jednog pravog: domaca Vegeta, koju možete pripremiti od tri kilograma mrkve, po 500 grama peršina i celera s lišcem, isto toliko pastrnjaka, 450 grama morske soli te nekoliko grancica lišca ljupcaca (levisticum officinale, u narodu zvan vegeta odnosno magi) - sve se dobro izmiješa, ostavi da odstoji jedan sat i potom spremi u staklenke.

Karmela Vukov-Colic voli njuškati po stubištu što se to fino kuha iza ulaznih vrata stanova. Medu njenim receptima izdvajam domacu zlevanku sa sirom, koje se rado sjecam iz svojih djevojackih dana u kuhinji moje prijateljice Vesne Kusturin. Dakle, potrebno je 800 mililitara mlijeka, 3 jaja, 200 grama šecera, 200 mililitara vrhnja, isto toliko svježeg sira, 500 g brašna i malo soli - sve umutiti, po tome rasporediti sir i vrhnje i zapeci na 180 stupnjeva Celzija oko pola sata.

Geslo Mirka Fodora je "i u pripremanju i u konzumiranju uživati bez granica". To mu sigurno nije bilo teško pri pripremi ždrebeceg filea u umaku od šmrike, za što vam treba 300 grama ždrebeceg filea, malo maslaca i temeljca, 1 žlica bobica šmrike, 1 grancica ružmarina, 50 mililitara džina i 70 mililitara porta. Meso prepeci na maslacu uz ružmarin i šmriku, pri kraju ga flambirati džinom, zaliti temeljcem i portom te umak po potrebi zgusnuti brašnom.

Suzana Pardacer porucuje - jedem, dakle postojim. U to ime evo zanimljivog jela za zimske dane - suha hobotnica s jajima. Što vam treba: 150 grama (oko tri kraka) sušene hobotnice, 3 žlice ulja, 12 jaja, papar, kosani peršin. Na masnoci pirjati na sitno isjeckanu hobotnicu dok ne omekša, dodati jaja, popapriti i na kraju posuti peršinom.

Davora Meštrovica fascinirala je jednostavnost kuharskih majstora u pripravljanju jela, ali uživao je i u starim jelima, primjerice faširkama od krumpira, koje je jednostavno pripraviti, a tako su fine. Potrebno je 1 kilogram krumpira, pola kilograma mljevenog mesa, 1 luk, 1 režanj cešnjaka, 1 jaje te sol, papar i mljevena paprika - naribani krumpir i isjeckani luk zamutiti s ostalim, napraviti okruglice i ispržiti na svinjskoj masti.

U izdanju zagrebackog Profila, knjigu su priredile TV urednice Tanja Šimic i Ivana Vida, uz izvanredne ilustracije Danijela Srdareva te fotografije Tomislava Cuveljaka.


Podijeli: Facebook Twiter