Dobra iskustva rijeckih beskucnika i u Puli

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Humanitarna udruga ''Naš san njihov osmijeh'' i tijekom proteklog vikenda na štandu kod tržnice prikupljala je hranu i higijenske potrepštine za socijalno ugrožene obitelji za koje se njeni volonteri brinu, a kojih je prema njihovim iskustvima svakim danom sve više.

Kako doznajemo od Igora Loparica, hrana s duljim rokom trajanja je uvijek dobrodošla, a nedostaje mlijeka i mlijecnih proizvoda.

Gost pulske udruge bio je rijecki beskucnik Nevenko koji, uz volontere pulske udruge, prodaje casopis "Ulicne svjetiljke", prvi hrvatski casopis koji prodaju beskucnici, a koji je posvecen beskucništvu i srodnim društvenim temama. Izdaje ga franjevacki svjetovni red - Mjesno bratstvo Trsat, koje inace provodi projekt prihvatilišta za beskucnike Ruža sv. Franje.

Casopis izlazi nekoliko puta godišnje, košta osam kuna, od cega cetiri idu u daljnju distribuciju, a cetiri ostaju korisniku prihvatilišta.

Kako nam je rekao Nevenko, bez doma je dva mjeseca te trenutno živi u prihvatilištu pod okriljem Crkve s još 13 ljudi. Kaže da ce u pulskom prihvatilištu pokušati pojasniti kako funkcionira prodaja casopisa i kako si rijecki beskucnici pokušavaju pomoci. Bude li zainteresiranih, postoji mogucnost da se casopis uskoro pocne prodavati i na pulskim ulicama.

Inace, Nevenko veli da prodaja po gradovima ide odlicno te da je zimski broj, tiskan u nakladi od 13 tisuca primjeraka, vec rasprodan, a sada je u objavi proljetni broj. Uz rijeci da je Rijeka lokomotiva koja vuce naprijed te da sustav brige za beskucnike i ostale socijalno ugrožene osobe u gradu odlicno funkcionira, dodaje da je svakim danom sve više ljudi na pragu siromaštva i opasnosti da izgube svoj dom.

- Važno je istaknuti da svi mi, barem iz prihvatilišta, tražimo posao i borimo se za život, no životne su nas okolnosti dovele tu gdje jesmo. S obzirom na to da je stalan posao jako teško naci, novac za život pokušavamo namaknuti prodajom casopisa. Uz to, pomažemo ljudima - slažemo im drva, donosimo hranu, sve što je potrebno da bi dobili koju kunu jer nam je cilj zaraditi dovoljno da možemo iznajmiti neku sobicu i maknuti se iz prihvatilišta, zakljucio je Nevenko. (B. PETROVIC)


Podijeli: Facebook Twiter