Dobra ilustracija svaku će knjigu učiniti boljom

Slavica Ćurković (Arhiva)
Slavica Ćurković (Arhiva)

Sa Slavicom Ćurković, direktoricom Monte Librića porazgovarali smo o novostima ovogodišnjeg festivala knjige za djecu koji će se održati u pulskoj Zajednici Talijana od 24. do 30. travnja.

Ovogodišnji je Monte Librić posvećen ilustraciji, a najavljeno je i osnivanje Pula Illustrator Campusa. Možete li nam reći nešto o tom Campusu i njegovim zadaćama?
Dobra ilustracija svaku će knjigu u konačnici učiniti boljom. Vjerujem da svi pamte svoje prve slikovnice, slike-ilustracije koje i dan-danas mogu prizvati kao sliku djetinjstva.

Nemjerljiv je i edukativni utjecaj ilustracije, ona pomaže u razumijevanju teksta, nositelj je književnih sadržaja, no ponekad govori sama za sebe. Mislim da uistinu možemo reći da u našem modelu doživljaja svijeta slika ima iznimnu moć. Stoga smo ove godine odlučili govoriti o ilustraciji kao posebnom likovnom izričaju te ulozi vizualnog pripovijedanja u poimanju dječjeg svijeta.

Temu smo nazvali "Točka, točka, točkica..." prema poznatoj dječjoj brojalici koja povezuje riječ i likovnost u nastajanju, a temu je izvrsno interpretirao višestruko nagrađivani hrvatski slikar, kipar i ilustrator Svjetlan Junaković u ilustraciji za ovogodišnji plakat.

Pula Illustrator Campus zamišljen je kao svojevrsna škola za studente likovnih Akademija i sve ostale profesionalne ili amaterske umjetnike koji pokazuju poseban afinitet prema ilustraciji. Program nudi ''majstorske radionice'' te niz predavanja, razgovora, sesija, izložbi i projekcija. Campus nastoji povezati ne samo mlade autore s iskusnim ilustratorima, nego i mlade profesionalce međusobno.

Na ovaj način se polaznicima nastoji pružiti potpuni uvid u trendove na književno – ilustratorskoj sceni. Na Campus su se, osim studenata iz Zagreba, Splita i Rijeke, prijavili polaznici iz Slovenije i Italije što nas je ugodno iznenadilo.

Predavači će biti poznati i priznati umjetnici – ilustratori: Aljoscha Blau, Alenka Sottler, Kestutis Kasparavičius, Zdenko Bašić i Manuel Šumberac. Svi će oni polaznike Campusa, u okviru praktičnog dijela, podučiti različitim metodama i tehnikama ilustracije, koje će u praktičnom dijelu i realizirati.

Talent Campusi ovakvog tipa nisu nikakva novina u svijetu, ali u Hrvatskoj će se održati prvi put i to baš na Monte Libriću. Za realizaciju ovog projekta ostvarili smo partnersku suradnju s Akademijom likovnih umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu te Umjetničkom akademijom u Splitu, a posebno ističem partnerstvo s Akademijom primijenjenih umjetnosti Sveučilišta u Rijeci, uz veliku zahvalu profesorici Marini Banić Zrinščak, koja nam je svojim savjetima pomogla osmisliti strukturu projekta. (V. BEGIĆ)

CIJELI RAZGOVOR PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter